Bauke Mollema is ambassadeur van Groningen en Drenthe als kandidaat voor de WK wielrennen 2023
NOS Wielrennen

Groningen en Drenthe azen samen op WK wielrennen 2023

De provincies Groningen en Drenthe zetten gezamenlijk in op de organisatie van de WK wielrennen van 2023. Dat is de uitkomst van gesprekken met leden van de internationale wielrenunie UCI in het Noorse Bergen.

"We hebben het gevoel gekregen serieus kans te maken en nu is het aan ons om zo snel mogelijk een bidbook in te dienen", zegt Renate Groenewold, die bestuurslid is van de Stichting Cycling Championships Northern Netherlands.

Aanvankelijk werd op 2020 gemikt, maar dat is volgens Groenewold niet haalbaar. "In een kort tijdsbestek zo'n groot evenement op poten zetten bleek niet realistisch. En in 2021 is het precies honderd jaar na de eerste WK in Kopenhagen. De UCI wil er dan iets speciaals van maken. Het advies was om voor 2023 te gaan en dat doen we."

Financiële haalbaarheid

Groenewold, die met haar stichting de steun heeft van de provincies Groningen en Drenthe en de gemeenten Groningen, Emmen en Assen, heeft veel huiswerk meegekregen. "Het is nu zaak om onder andere het bedrijfsleven warm te maken voor de WK-kandidatuur. In het voorjaar van 2018 willen we duidelijkheid hebben over de financiële haalbaarheid. Je praat toch over een kostenplaatje van om en nabij 15 miljoen euro."

Intussen is Bauke Mollema gestrikt als ambassadeur. "We zijn heel blij met Bauke als uithangbord, als kind van de regio. We gaan gezamenlijk het hoofd boven het maaiveld steken om de wereld hopelijk te laten zien waartoe Noord-Nederland in staat is met het organiseren van de WK. Het zou toch fantastisch zijn als dat lukt? We gaan er in ieder geval vol voor."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl