ANP

NRC-correspondent China weg na 'ernstige fouten'

time icon Aangepast

De China-correspondent van NRC, Oscar Garschagen (64), stopt omdat uit intern onderzoek van de krant is gebleken dat hij de afgelopen jaren "ernstige fouten" heeft gemaakt. Daarmee heeft hij "het vertrouwen geschaad dat de redactie en de lezer in hem stelden", schrijft de krant.

De zaak kwam aan het rollen doordat Garschagens assistent hem er begin deze maand van beschuldigde dat hij citaten, namen en plaatsen had verzonnen in een aantal artikelen van de afgelopen twee jaar.

Plagiaat

De krant begon een onderzoek en stelde vast dat de correspondent "nu eens onvoldoende in staat bleek om zijn versie van de feiten hard te maken, dan weer moest toegeven dat hij erg slordig was geweest of zelfs plagiaat had gepleegd".

peter vandermeersch
@pvdmeersch
NRC-correspondent Oscar Garschagen verlaat krant na journalistieke fouten https://t.co/eBGDpGsnBR via @nrc
2 jaar geleden

Voorbeelden zijn namen die Garschagen door elkaar haalde in een reportage over zelfmoord bij ouderen en citaten van verschillende personen die hij samenbracht in een niet-bestaand persoon in een verhaal over de Zuid-Chinese Zee. Ook gebruikte Garschagen zonder bronvermelding informatie uit artikelen van de Amerikaanse zender NPR, meldt NRC.

Depressie

"In aanloop tot mijn pensionering wilde ik laten zien dat ik het best allemaal nog kon", zei Garschagen vorige week tegen de hoofdredactie. Ook vertelde hij volgens hoofdredacteur Peter Vandermeersch dat hij kampte met burnout-verschijnselen en depressie.

"Er zijn heel veel verhalen van de laatste tijd die dik in orde zijn", citeert NRC zijn voormalige correspondent. "Die verhalen bevestigden voor mezelf dat ik het nog best kan, op topniveau presteren." Ook zei hij: "Ik heb het in sommige stukken mooier en interessanter gemaakt dan het was. Niet zozeer inhoudelijk maar wel in de vorm. Ik had dingen gehoord van mensen die ik gesproken had, ik had dingen gelezen, en maakte in een paar gevallen daar dan mijn eigen verhaal van."

Ik vergeef het mezelf nooit.

Oscar Garschagen

"Ik heb daarmee het vertrouwen van de krant beschaamd", citeert de krant Garschagen. "Ik weet gewoon niet meer precies wat ik dacht, anders dan het gaat niet gebeuren dat ik hier niet met een verhaal terugkom. Dat was mijn eer te na en al schrijvend ging ik een grens over, eigenlijk zonder het goed te beseffen. Ik vergeef het mijzelf nooit dat ik zo stom ben geweest en dat ik de normen van de krant en van mijzelf heb geschonden."

De hoofdredactie onderzoekt nog enkele andere stukken van langer geleden en waarover twijfel bestaat. "We zullen het resultaat van dat onderzoek toevoegen aan het verslag op onze site. Intern gaan we na of we onze controlemechanismes moeten versterken."

Garschagen werkte eerder bij Trouw, de Volkskrant, Vrij Nederland, en het Algemeen Dagblad. Van die laatste twee was hij hoofdredacteur. Voor NRC was hij sinds 2003 correspondent in Israƫl, vijf jaar later werd zijn standplaats Peking, later Shanghai.

STER Reclame