NOS NieuwsAangepast

Sri Lanka erkent bestaan 'babyfarms' in jaren 80 en start onderzoek

Sri Lanka erkent dat er in de jaren 80 'babyfarms' waren in het land, oftewel plekken waar vrouwen zwanger werden gemaakt om aan de vraag naar adoptiekinderen te voldoen. Dat zegt de Sri Lankaanse minister van Volksgezondheid in het tv-programma Zembla.

Het is voor het eerst dat de Sri Lankaanse overheid toegeeft dat de babyfarms bestaan hebben. De verhalen over babyfarms werden voorheen altijd afgedaan als geruchten. Minister Senaratne zegt nu dat het bestaan ervan de reden was om in 1987 te stoppen met interlandelijke adoptie.

Senaratne neemt de zaak hoog op en start een onderzoek naar de fraude bij de adoptie. Ook zegt hij het initiatief te nemen voor een apart bureau waar ouders en kinderen hun dna kunnen laten testen.

Baby's maken

Hoe die babyfarms er precies uitzagen is niet duidelijk, zegt Zembla-verslaggever Erwin Otten in het NOS Radio 1 Journaal. "Ze zijn er nu niet meer, dus dat weten we niet. Wel weten we dat het plaatsen waren waar mannen en vrouwen werden verzameld die samen baby's maakten. En die werden vervolgens verhandeld op de adoptiemarkt."

Er zat een klein clubje mensen achter de fraude, zegt Otten. "Dat waren bijvoorbeeld advocaten en mensen van de kinderbescherming. Die wisten feilloos kwetsbare mensen te vinden. Die boden ze dan geld, al was het niet veel."

Zwangere vrouwen kregen in het ziekenhuis geld geboden om hun kind af te staan.

Zembla-verslaggever Erwin Otten

Ook in ziekenhuizen in Sri Lanka vonden frauduleuze praktijken plaats, zegt Otten. "Zwangere vrouwen die in het ziekenhuis bevielen, kregen daar geld geboden om hun kind af te staan. Op die manier werken de ziekenhuizen mee met de 'adoptiemaffia', zoals wij dat noemen."

Otten sprak met een vrouw die haar pasgeboren kind in het ziekenhuis verloor. "Ze kreeg haar kind via een keizersnee. Haar man zag de arts met het kind het ziekenhuis uit lopen. Toen de arts terugkwam, zei hij dat het kind was overleden en begraven, maar hij zei niet waar. Later bleek dat dat ziekenhuis een doorgeefluik was voor adoptiekinderen."

In de jaren 80 zijn ongeveer 11.000 kinderen uit Sri Lanka geadopteerd. Zo'n 4000 daarvan gingen naar Nederland, zegt Otten. Nederland was daarmee de grootste afnemer.

Afgelopen mei meldde Zembla al dat de adoptiedossiers van kinderen die in de jaren 80 vanuit Sri Lanka naar Nederland zijn gekomen, op grote schaal zijn vervalst. De vrouwen die afstand deden van de kinderen bleken vaak niet de biologische moeder te zijn. Ook werden broers en zussen van de adoptiekinderen verzwegen en werden reisdocumenten handmatig voorzien van nieuwe geboortedata.

Dijkhoff

Demissionair staatssecretaris Dijkhoff laat weten dat hij gaat kijken of er een rol voor de Nederlandse overheid is weggelegd bij het onderzoek in Sri Lanka. Zo inventariseert hij welke organisaties en personen in Nederland bij de adopties betrokken waren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl