Leeg winkelpand Schiedam
NOS NieuwsAangepast

Schiedam is kampioen leegstand, 'maar het gaat de goede kant op'

  • Jeroen Schutijser

    verslaggever Economie

  • Jeroen Schutijser

    verslaggever Economie

Van alle middelgrote steden in ons land heeft Schiedam de meeste winkelleegstand: op een haar na 25 procent. Dat betekent dat één op de vier winkelpanden in deze stad met een historisch centrum en bijna 80.000 inwoners, leeg staat. Geleen, Rijswijk (Zuid-Holland), Oldenzaal en Heerlen maken de top 5 vol, blijkt uit nieuwe cijfers van marktonderzoeker Locatus en Dynamis Vastgoedconsultants.

Wethouder Marcel Houtkamp van Schiedam raakt zichtbaar geïrriteerd als hem wordt gevraagd: hoe komt dat nou, bijna 25 procent leegstand? Heeft de stad het probleem te lang niet erkend? "Voor ons is het geen nieuws. Al een jaar of acht hebben wij veel leegstand in het centrum. Maar de laatste drie metingen laten zien dat het stukje bij beetje weer de goede kant op gaat."

Wie door het centrum loopt, ziet veel busjes van zzp'ers en bouwbedrijven: er wordt druk getimmerd in het centrum van Schiedam. Centrummanager Phons Ockerse: "Ik wil best toegeven dat veel panden er jaren geleden bedroevend uitzagen. Maar inmiddels is er gerenoveerd, boven veel winkels komen mensen wonen, en dat verandert zo'n straat. Er komt meer rumoer, bedrijvigheid. En dan hebben ondernemers ook weer zin om met een winkel naar Schiedam te komen. Echt waar."

Leeg winkelpand in Schiedam

De eigenaar van een kledingzaak zegt dat Schiedam - net als veel andere plaatsen - het centrum met winkels compacter moet maken. Winkeliers die hun winkel iets buiten het centrum hebben, moeten gewoon verhuizen naar het echte centrum. "En op plekken die dan openvallen - bijvoorbeeld in aanloopstraten naar het centrum - moeten dan woningen worden. Een compact, maar gevuld centrum wordt gezelliger", hoopt hij.

Hardnekkig

Landelijk gezien gaat het overigens langzaam iets beter. Gemiddeld is de leegstand nu 7,4 procent, in 2016 was dat nog 8,4 procent. Maar in veel middelgrote gemeenten - met 50.000 tot 100.000 inwoners - is er weinig van te merken. "De leegstand is daar hardnekkig", zeggen de onderzoekers. Tekenend voor de leegstand zijn de voormalige V&D-gebouwen. In de grote steden hebben de voormalige V&D's inmiddels een nieuwe bestemming gekregen, maar in iets kleinere plaatsen staat 72 procent nog leeg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl