Overijsselse Vecht buiten de oevers bij de stuw Vechterweerd tussen Zwolle en Dalfsen.
NOS NieuwsAangepast

'Nattevoetenkaart' bereidt Zwolle voor op hoog water

  • Heleen Ekker

    redacteur Binnenland

  • Heleen Ekker

    redacteur Binnenland

In Zwolle is een 'Nattevoetenkaart' ontwikkeld, waarmee de gemeente de problemen in kaart brengt die kunnen ontstaan door wateroverlast. De kaart is een onderdeel van een stresstest, waarmee de gemeente knelpunten rond klimaatverandering in kaart brengt.

Vandaag werd bekend dat alle gemeenten in Nederland de komende twee jaar verplicht zo'n stresstest moeten doen. Zwolle is hier al een tijdje mee bezig, omdat de stad in een kwetsbaar gebied ligt. De stad ligt relatief laag en er stromen meerdere grote rivieren rond de stad.

Een overstroming, gefilmd door een inwoner van Zwolle

In juni was een hevige stortbui aanleiding voor de gemeente Zwolle om inwoners via sociale media te vragen om beelden in te zenden van wateroverlast. Tijdens de bui viel er 60 tot 80 mm regen in 12 uur. Zo'n tachtig mensen reageerden met het sturen van foto's en filmpjes.

  • Inwoners hebben meegeholpen aan de Nattevoetenkaart
  • Voorbeeld uit de Nattevoetenkaart

Hieruit bleek dat sommige knelpunten nog niet bij de gemeente of het waterschap bekend waren. Zo bleek een garage lager te liggen dan gedacht, waardoor de garage vol water liep. Ook bleek een weg te overstromen, terwijl het naastgelegen gebied een meter lager ligt. Duidelijk werd dat een doorgang voor het water ontbrak.

Klimaatproof

Het zijn volgens de gemeente Zwolle voorbeelden van hoe de inrichting van openbare ruimte bijdraagt aan wateroverlast, maar ook aan mogelijke oplossingen ervan.

De Nattevoetenkaart is een goede manier om bewoners bewust te maken van de problematiek van wateroverlast, zegt de gemeente. Zo zijn de mensen in een buurt van Zwolle zelf begonnen hun tuinen 'klimaatproof' te maken.

  • NOS / Henrik Willem Hofs
    Infiltratie-krat
  • Henrik-willem Hofs
    Een 'regenwater-schutting', met een geïntregeerde regenton van 1000 liter

Toen de tuinen gesaneerd moesten worden, zijn onder de grond speciale infiltratie-kratten aangebracht, die het regenwater opvangen en gedoseerd aan de ondergrond vrijgeven. Ook zijn er in schuttingen regentonnen en waterpijpen geïntegreerd.

Volgens Andreas van Rooijen van de gemeente Zwolle komen er steeds meer mogelijkheden. "Wij proberen mensen te wijzen op die mogelijkheden en willen het gesprek met ze aangaan. En zeggen: als je iets doet, neem dan in je plannen klimaatverandering mee. Dan ben je beter voorbereid op hoosbuien en warme periodes."

Een voorbeeld van een geveltuintje in de wijk Assendorp

Ook zijn de bewoners bezig met het ontwikkelen van geveltuintjes, beplanting bij gevels, waardoor het water beter weg kan stromen. Van belang is sowieso dat mensen minder straatstenen en tegels in hun tuin leggen. Ook groene daken, met bijvoorbeeld sedumplanten, kunnen helpen regenwater op te vangen.

Initiatiefnemer Adriaan Mosterman van de klimaatmaatregelen in de Seringenstraat, is vooral verbaasd over het enthousiasme van zijn buurtbewoners. "We hebben absoluut niemand willen verplichten, maar je ziet dat 80 % geheel vrijwillig meedoet."

"Het leuke is", zegt ook Van Rooijen, "dat al die maatregelen ook een groenere omgeving opleveren, waardoor de kwaliteit van de woonomgeving ook nog eens omhoog gaat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl