Catawiki

Een unieke kans voor diehardfans en verzamelaars van Kuifje. Op veilingsite Catawiki wordt een van de zeldzaamste Kuifje-stripboeken geveild. Het gaat om L'lle Noire, De Zwarte Rotsen, van tekenaar Hergé uit 1943.

"Het stripboek is bijzonder zeldzaam, omdat het nog nooit op de markt is geweest", zegt Mark Borgman van Catawiki. In totaal zijn er tien exemplaren van het stripboek gedrukt, op verzoek van de tekenaar zelf.

Negen stuks verstuurde Hergé naar buitenlandse kranten om te plaatsen. "Bijna al zijn andere stripboeken waren bedoeld om te verkopen, dit was puur voor zichzelf. Dat maakt het verhaal mooi", zegt Borgman.

Catawiki

Eén exemplaar bleef jarenlang in de studio van Hergé liggen. Hij haalde het weer tevoorschijn toen hij Kuifje wilde moderniseren. Hij maakte er aantekeningen in en knipte stukjes uit. "Het is daarom geen stripboek meer, maar een werkdocument", zegt Borgman. "Een historisch document."

Experts van Catawiki verwachten dat het exemplaar tussen de 70.000 en 95.000 gaat opleveren. Borgman: "Waarschijnlijk wordt het daarmee het duurste stripboek dat in Europa te vinden is." Inmiddels is op de digitale veiling de grens van 20.000 euro al bijna gepasseerd.

Tekeningen

Er worden wel vaker flinke bedragen neergeteld voor werken van Hergé. Originele tekeningen worden meestal voor veel meer geld geveild. Vorig jaar nog werd een originele tekening uit Kuifjes stripalbum Mannen op de Maan geveild voor 1,55 miljoen euro, een recordbedrag voor een stripboekpagina. Correspondent Joris van Poppel bezocht toen het stripmuseum in Brussel.

Waarom is Kuifje zo veel geld waard?

STER reclame