nalbertini | Flickr | cc by-nc-nd

Ryanair-baas Michael O'Leary heeft zijn excuses aangeboden voor het annuleren van een groot aantal vluchten tot eind oktober. "We hebben er een zooitje van gemaakt", zei hij in een verklaring tegen de pers.

O'Leary beloofde dat iedereen van wie de vlucht is geannuleerd vanavond nog per e-mail bericht krijgt. Het bedrijf zal zijn best doen om iedereen een vervangende vlucht aan te bieden. Zo'n 300.000 mensen worden volgens Ryanair gedupeerd.

Er vallen dagelijks zo'n veertig tot vijftig vluchten uit. In Nederland vallen de komende dagen maar een paar vluchten uit. Woensdag is dat het geval bij een vlucht van Amsterdam naar Dublin en andersom. Donderdag valt een vlucht uit tussen Stansted en Eindhoven en vrijdag een van Marseille naar Eindhoven en terug.

Volgens Ryanair vallen er vanaf volgende week maandag tot eind oktober geen 'Nederlandse' vluchten meer uit. Dat gebeurt wel met vluchten op Brussel Charleroi, waarvan ook veel Nederlanders gebruik maken.

Imagoschade

O'Leary zegt dat het annuleren van 2 procent van de vluchten nodig was om erger te voorkomen. De laatste dagen voor dit besluit vertrok nog maar 70 procent van de vluchten op tijd. O'Leary is zich ervan bewust dat het imago van Ryanair een flinke deuk oploopt. "Maar ik heb liever reputatieschade door 2 procent van onze vluchten te annuleren dan door forse vertragingen voor 40 procent van onze vluchten."

Volgens Ryanair komen de problemen door een tekort aan beschikbare piloten. Oorzaak zou een achterstand in het opnemen van vakantiedagen zijn. Ook het slechte weer en stakingen van luchtverkeersleiders krijgen de schuld. Volgens O'Leary is er geen sprake van een structureel tekort aan piloten.

Het totaal aan misgelopen inkomsten en schadevergoedingen raamt Ryanair zelf op 25 miljoen euro. Maar volgens analisten zal dat bedrag veel hoger uitvallen.

STER reclame