Donkere luchten en een regenboog boven Nicosia, de hoofdstad van Cyprus
NOS Nieuws

Cyprus haalt miljarden binnen met verkoop EU-paspoorten

De regering van Cyprus haalt miljarden binnen met de verkoop van paspoorten aan superrijken uit onder meer Rusland en Oekraïne, schrijft The Guardian. Volgens de Britse krant zijn alleen al vorig jaar 400 paspoorten verkocht aan mensen die belang hebben bij het staatsburgerschap van een EU-land.

Met een Europees paspoort hebben mensen het recht om zich overal in de EU te vestigen en zich vrij te verplaatsen binnen het Schengengebied. Cyprus verleent het staatsburgerschap, en daarmee paspoorten, aan iedereen die meer dan 2 miljoen euro investeert in vastgoed of 2,5 miljoen in bedrijven of staatsobligaties. De investeerder hoeft niet op Cyprus te gaan wonen en ook niet de taal te leren.

Het 'golden visa'-programma bestaat sinds 2013. Volgens The Guardian heeft het de Cyprioten sindsdien ruim 4 miljard euro opgeleverd.

'Eerlijke investeerders'

Onder de mensen die van de regeling hebben geprofiteerd zijn volgens de krant een voormalige Russische parlementariër en een Oekraïense miljardair met een gok-imperium. Sommige namen op de lange lijst van 'nieuwe Cyprioten' zouden in verband worden gebracht met corruptie.

Het ministerie van Financiën zegt dat het programma is bedoeld voor "eerlijke investeerders" en dat iedereen die voor een paspoort in aanmerking wil komen, streng wordt gecontroleerd. Verder wijst het ministerie erop dat Cyprus niet het enige EU-land is dat paspoorten verstrekt in ruil voor grote investeringen. Onder meer Spanje, Portugal, Malta en Hongarije hebben vergelijkbare regelingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl