NOS NieuwsAangepast

Romana Vrede en Hans Croiset beste acteurs van het jaar

Romana Vrede en Hans Croiset zijn dit jaar de winnaars van de Theo en Louis d'Or, de prijzen voor beste actrice en acteur in een dragende rol. Ze kregen de prijs uitgereikt op het Gala van het Nederlands Theater in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Romana Vrede krijgt de prijs voor haar rol in Race, een stuk over racisme van het Nationale Theater. Volgens de jury creëert ze daarin een superieure rol. "IJzersterk hoe ze zich als stagiaire een centrale positie weet te verwerven en voelbaar ongemak op het toneel en in de zaal teweegbrengt. In zowel haar zorgvuldig geplaatste teksten als haar sterk fysieke aanwezigheid straalt ze uit dat ze hier een groot verhaal te vertellen heeft."

Aangrijpend

Hans Croiset kreeg de Louis d'Or voor zijn rol als dementerende man in De Vader van Senf Theaterpartners in samenwerking met Kik Productions. "Croiset speelt als André een koningsrol in De Vader. Tot op de millimeter perfect geacteerd, toont hij vol overtuiging zijn geweldige vakmanschap. Lichtvoetig neemt hij de toeschouwers mee in de wereld van hellende waarheden en verdwijnende realiteiten waar een dementerende oudere in verzeild kan raken", zegt de jury. "Bij het eenvoudige, front toneel gespeelde, sterk aangrijpende slotbeeld, treft hij iedereen diep in het hart."

Gouden penning

Op het gala werden ook prijzen uitgereikt voor beste bijrol. De Colombina, de prijs voor de beste vrouwelijke bijdragende rol was voor Lotte Dunselman voor haar rol in Volpone van Dood Paard. Bij de mannen ging de prijs, die Arlecchino heet, naar Maarten Heijmans voor zijn rol in Ibsen Huis van Toneelgroep Amsterdam.

De prijs voor de meest indrukwekkende regieprestatie van het afgelopen seizoen was voor het gezelschap De warme winkel.

De toneelprijzen worden jaarlijks toegekend door de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties. Juryvoorzitter was dit jaar politiek commentator Ferry Mingelen.

De winnaars ontvangen een gouden penning. De prijzen zijn genoemd naar de acteurs Louis Bouwmeester en Theo Mann-Bouwmeester.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl