Silvio Berlusconi
NOS NieuwsAangepast

Silvio Berlusconi maakt comeback op politieke toneel

De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi wil terugkeren op het politieke toneel. Hij ontvouwde zijn plannen voor Italië vandaag op een bijeenkomst van zijn centrumrechtse partij Forza Italia. De 81-jarige miljardair wil zijn partij naar de volgende verkiezingen leiden, die waarschijnlijk in maart volgend jaar worden gehouden.

Berlusconi, die een nieuwe hartklep heeft en er fit uitzag, beloofde flinke belastingverlagingen als Forza Italia weer aan de macht komt. Hij presenteerde zich verder als een gematigde pro-Europeaan. In tegenstelling tot veel van zijn bondgenoten wil hij meer Europa, een gezamenlijke defensie en een gezamenlijk fiscaal en buitenlands beleid.

Verpleeghuis

In 2011 was de rol van Berlusconi in de Italiaanse politiek uitgespeeld door tal van schandalen en rechtszaken. Door een veroordeling voor belastingfraude in 2013 kan hij geen regeringsfunctie meer vervullen, maar hij hoopt dat het Europese Hof voor de Rechten van de Mens, dat zich in november over zijn zaak buigt, dat verbod opheft.

"Ik verwacht dat Europa mijn eer helemaal herstelt, maar hof of geen hof, ik beloof jullie dat ik meedoe aan de verkiezingscampagne", zei de man die vier keer premier van Italië is geweest.

Berlusconi werd in 2013 veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf, maar die straf werd omgezet in een taakstraf, omdat 70-plussers in Italië niet worden vastgezet. Als straf werkte hij een tijd in een verpleeghuis voor mensen met alzheimer in Milaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl