Rex Tillerson EPA

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Tillerson zegt dat de VS zich misschien toch niet terugtrekt uit het klimaatakkoord van Parijs, onder bepaalde voorwaarden. In juni maakte president Trump bekend dat de VS over vier jaar uit het klimaatakkoord stapt.

"De president zegt dat hij openstaat voor het vinden van de voorwaarden waardoor we kunnen blijven meedoen op dit punt dat we allemaal nog zien als een moeilijke kwestie", zei Tillerson vandaag op de Amerikaanse tv-zender CBS.

China en India

Eerder liet president Trump al doorschemeren dat hij het besluit om uit het akkoord te stappen, kan terugdraaien. De VS moet een leider zijn op het gebied van milieubescherming", zei Trump toen op de persconferentie. "Er kan van alles gebeuren met betrekking tot het klimaatakkoord. We zullen wel zien wat er gebeurt."

In het klimaatakkoord uit 2015 zijn afspraken gemaakt over wereldwijde CO2-reductie, met als doel de opwarming van de aarde tegen te gaan. Trump vindt dat het akkoord grote vervuilers als China en India niet hard genoeg aanpakt, terwijl het bedrijfsleven in de Verenigde Staten volgens hem juist grote risico's loopt. Hij heeft herhaaldelijk gezegd dat hij openstaat voor een akkoord waarin de belangen van de VS beter worden gewaarborgd.

STER reclame