EPA
NOS WielrennenAangepast

Van Dijk en Brand troeven Van der Breggen af in WK-ploegentijdrit

Het Nederlandse Team Sunweb heeft verrassend de wereldtitel ploegentijdrit bij de vrouwen veroverd. In het Noorse Bergen was de ploeg met onder anderen Ellen van Dijk, Lucinda Brand, Floortje Mackaij en Sabrina Stultiens sneller dan topfavoriet en titelverdediger Boels-Dolmans. De winnende tijd was 55.41,36.

Boels-Dolmans, de andere Nederlandse ploeg, met Chantal Blaak, Amy Pieters en Anna van der Breggen in de gelederen, pakte het zilver op 12 seconden. Het brons was voor de Spaanse ploeg Cervélo-Bigla.

45,8 kilometer per uur

Van Dijk was de grote motor bij de nieuwe wereldkampioen, waar het Nederlandse kwartet werd bijgestaan door de Canadese Leah Kirchmann en de Amerikaanse Coryn Rivera.

Sunweb troeft Boels af in ploegentijdrit op WK

Na het eerste deel van het heuvelachtige parcours (42,5 kilometer) moest Sunweb nog 15 seconden toegeven op het snel gestarte Cervélo, maar in het vervolg was Sunweb oppermachtig met een gemiddelde snelheid van 45,8 kilometer per uur.

Vierde goud voor Van Dijk

Alleen Boels-Dolmans was sneller op de venijnige klim halverwege op het parcours, maar de titelverdediger kon het hoge tempo in de laatste kilometer niet meer volhouden.

Voor Van Dijk was het al de vierde keer dat ze deel uitmaakte van de winnende ploeg. In 2012 en 2013 won ze goud met Specialized-Lululemon. Vorig jaar reed ze nog voor Boels.

"Dit is echt onverwacht", vertelde Van Dijk na afloop. "Het doel was een podiumplaats, maar iedereen reed echt supergoed. Nu zijn we gewoon wereldkampioen, fantastisch."

  • Van Dijk: dit is totaal onverwacht
  • Brand: wauw, een onbeschrijfelijk gevoel
  • Mackaij: het voelde meteen goed
  • Van der Breggen: ik kon niet harder
  • Blaak: teleurgesteld, maar harder kon niet

Van Dijk benadrukte dat de ploeg tactisch goed voorbereid was op de race. "De focus lag op rustig fietsen, belangrijk was om bij elkaar te blijven. Onze kracht was het tempo, daarmee hebben we de winst gepakt."

Ook haar ploeggenote Lucinda Brand was trots op het team. "Iedereen had zijn beste dag, het draaide goed. We gingen vol voor het podium en goud is toch de mooiste kleur. Wauw, dit is echt een onbeschrijfelijk gevoel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl