AFP

Turkije heeft opnieuw de Duitse ambassadeur in Ankara ontboden. Hij moet dit keer uitleg geven over een Koerdisch festival in Keulen, waar gisteren duizenden mensen de vrijlating eisten van PKK-leider Abdullah Öcalan. Turkije ziet de Koerdische PKK als terreurorganisatie en beschuldigt Duitsland ervan goedkeuring te hebben verleend aan "terreurpropaganda".

De Duitse ambassadeur is volgens het Turks staatspersbureau duidelijk gemaakt dat Turkije het festival en de goedkeuring van de Duitse autoriteiten veroordeelt. Duitsland zou met twee maten meten als het gaat om de aanpak van terrorisme, aldus Turkije.

De PKK staat op de Europese terreurlijst. Turkije beklaagt zich erover dat bij de bijeenkomst in Keulen gewoon kon worden gezwaaid met vlaggen en posters van Öcalan. Die zit sinds 1999 een levenslange gevangenisstraf uit in Turkije.

De relatie tussen Duitsland en Turkije staat al langere tijd onder grote druk. Ambassadeurs in beide landen zijn al herhaaldelijk op het matje geroepen vanwege incidenten.

Zo is Duitsland woest over de arrestaties van meerdere onderdanen in de nasleep van de couppoging in Turkije, vorig jaar. Turkije is op zijn beurt ontstemd over het politiek asiel dat Turkse officieren na de mislukte staatsgreep hebben gekregen in Duitsland.

STER reclame