Dijsselbloem: Europese 'Facebook-belasting' op termijn denkbaar
Een Europees systeem waarbij internetgiganten als Google, Apple en Facebook in alle landen waar ze actief zijn belasting moeten betalen, is denkbaar. Dat zei minister Dijsselbloem na een bijeenkomst van de EU-ministers van Financiën in Tallinn.
Een meerderheid van de EU-landen heeft er volgens Dijsselbloem genoeg van dat de bedrijven alleen belastingplichtig zijn in het land waar het hoofdkantoor zit. Maar ingewikkeld is het wel.
Volgens Dijsselbloem is het sowieso "niet lang meer vol te houden dat belastingen alleen een zelfstandige zaak van Nederland zijn". Maar de demissionair minister realiseert zich ook dat het altijd "oppassen is met adviezen aan je opvolger".
Dijsselbloem benadrukt dat Nederland er wat hem betreft goed aan zal doen "zich aan te sluiten bij de landen die de moderne belastingen vormgeven. De ontwikkelingen gaan heel snel." Maar het is wat hem betreft aan een volgend kabinet om beslissingen te nemen.
Megawinsten
Dijsselbloem was in Tallinn, waar een Frans voorstel op tafel lag. Frankrijk wil techgiganten als Google, Apple, Facebook en Amazon in de EU via de belasting aanslaan over hun omzetten in de landen waar ze actief zijn. Nu betalen ze winstbelasting in het land van vestiging. Van de situatie dat ze miljardenwinsten maken en daar geen belasting over betalen, wil Frankrijk af.
Ook Duitsland, Spanje en Italië zijn voorstander van het plan. Nederland in principe ook.
"Belastingen in een digitale economie vergen een nieuw systeem en andere vormgeving, maar dat is aan aan een nieuwe regering", aldus de demissionair minister na de bespreking in Tallinn.
De Franse plannen zullen nu door EU-commissaris Dombrovskis verder worden uitgewerkt. Die beloofde volgend voorjaar met concrete wetsvoorstellen te komen.
Belastingputje
Volgens Dijsselbloem is er wel een meerderheid voor de plannen, maar zal de uitvoering niet eenvoudig zijn.
Het nieuwe Franse plan houdt in dat internetgiganten niet langer belasting betalen over hun winsten - want die kunnen ze doorsluizen naar het laagst gelegen belastingputje; veel internetgiganten kiezen voor hoofdkantoren in fiscaal aantrekkelijke landen als Ierland en Luxemburg. In het Franse plan moeten bedrijven belasting betalen in ieder afzonderlijk land over de omzet die in dat land is behaald. Winst gemaakt op een advertentie in Frankrijk? Dan ook betalen in Frankrijk.
Een bedrijf dat de Fransen ergert is Amazon, dat heel veel boeken online verkoopt in Frankrijk, hetgeen de Franse schatkist vervolgens niets oplevert.
Luxemburg en Ierland steunen het voorstel nu niet. Volgens Dijsselbloem moet er eerst lastige vragen worden beantwoord. "Want wat en hoe belast je? Hoe bepaal je bijvoorbeeld de waarde van data?" Hij wijst erop dat geleerd kan worden van landen als Italië en Engeland, waar belastinginning bij grote internetbedrijven al in gang is gezet.
Komend voorjaar moet meer duidelijk worden als de uitgewerkte wetsvoorstellen worden gepresenteerd.