Betogers en de politie staan tegenover elkaar in St. Louis AFP

In de Amerikaanse stad St. Louis zijn protesten tegen de vrijspraak van een blanke ex-politieman die een zwarte man had doodgeschoten uitgelopen op rellen. De politie zette traangas in en vuurde rubberen kogels af nadat een groepje demonstranten ruiten had ingeslagen, en bakstenen en waterflessen naar de politie had gegooid.

Gisteren werd de 36-jarige voormalige politieman Jason Stockley vrijgesproken van moord. Volgens de aanklagers had hij Antony Lamar Smith (24) aangevallen met het doel hem om het leven te brengen.

Een vreedzaam protest van zo'n zeshonderd mensen tegen de uitspraak liep uit de hand toen een klein deel van hen de oproerpolitie uitdaagde. Volgens de politie zijn zo'n acht agenten gewond geraakt. Hoeveel betogers gewond zijn geraakt, of zijn opgepakt is niet bekendgemaakt.

De Ierse rockband U2 heeft het concert dat vanavond stond gepland in St. Louis afgezegd. De politie heeft aan de organisatoren laten weten de veiligheid van de bezoekers niet te kunnen garanderen.

Smith werd in 2011 verdacht van betrokkenheid bij een drugsdeal. Tijdens de achtervolging zou Stockley al gezegd hebben dat hij Smith wilde doden.

Een andere agent die de politieauto bestuurde, ramde op aanwijzing van Stockley de auto van Smith. Vervolgens stapte Stockley uit en vuurde hij vijf keer op de man, naar eigen zeggen omdat die gewapend was. In de auto van Smith werd een revolver gevonden, maar die was volgens de aanklager door Stockley neergelegd.

Niet bewezen

De rechter acht het goed mogelijk dat Stockley heeft gehandeld uit zelfverdediging, omdat Smith gewapend was. Op beelden van beveiligingscamera's en omstanders was niet te zien dat de agent de revolver bij zich had toen hij de auto benaderde. Het wapen was te groot om in zijn hand of zakken verborgen te houden, zei de rechter. Stockley droeg geen jas.

Volgens de rechter is het waarschijnlijk dat Smith het wapen zelf had meegenomen. In zijn auto werden bolletjes heroïne gevonden, en de rechter zei in zijn dertig jaar lange carrière zelden een ongewapende drugsdealer getroffen te hebben.

Dat Smith geen tijd had gekregen om zich over te geven, geloofde de rechter evenmin. Stockley opende niet direct het vuur nadat de politieauto de auto van de verdachte had geramd, maar drong er eerst vijftien seconden op aan dat Smith zijn handen toonde en de deur opende.

STER reclame