Kasper Dolberg baalt na de uitschakeling tegen Nice, toen hij nog aan het begin stond van een lange doelpuntendroogte
NOS VoetbalAangepast

'Het zal aan hem knagen, maar Dolberg moet niet twijfelen'

"Doelpunten zijn als ketchup", zei ooit een wijs man. Hij bedoelde ermee dat goals niet op bestelling leverbaar zijn. Want je kan een fles ketchup heen en weer schudden wat je wil, soms duurt het nu eenmaal een tijdje voor er een druppel uitkomt. En als het dan eenmaal zover is, dan kan de ketchup zomaar blijven stromen.

Een gekke vergelijking misschien, maar de wijze man die met deze levenswijsheid op de proppen kwam, is niemand minder dan Ruud van Nistelrooij. De voormalig aanvaller maakte in zijn carrière een kleine vierhonderd goals voor onder andere PSV, Manchester United en Real Madrid. Hij kan het dus weten.

Nul goals, nul assists

Kasper Dolberg kan er ook over meepraten. De aanvaller van Ajax leek de bal tot voor kort vanuit vrijwel elke positie in het doel te krijgen, maar dit seizoen wil het maar niet lukken.

Na vier competitiewedstrijden en evenveel Europese (voorronde)-duels staat de teller van Dolberg op nul goals en nul assists. Sinds zijn doelpunt op 14 mei 2017 tegen Willem II heeft De Deen al 651 minuten niet gescoord voor Ajax.

Kasper Dolberg op de bank tijdens Ajax-FC Groningen

"Dat zal nu toch wel een beetje aan Kasper beginnen te knagen", weet John Bosman, die tijdens zijn loopbaan goed was voor bijna 300 doelpunten.

"Ik heb het zelf ook vaak genoeg meegemaakt dat ik een paar wedstrijden op rij niet scoorde. Dat is niet fijn voor een spits, want je wordt uiteindelijk op het aantal doelpunten beoordeeld."

Twijfels

Volgens de oud-speler van onder andere Ajax en Anderlecht is het de kunst om er niet te lang bij stil te staan. "Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan."

"Want je gaat toch twijfelen. Op een gegeven moment ga je zelfs nadenken tijdens een kans. En dat moet je dus niet doen. Als spits moet je op je intuïtie vertrouwen. Daarom hielp het mij in zo'n geval om op de training lekker op afwerken te trainen. Om het goede gevoel terug te krijgen."

John Bosman is jeugdtrainer op De Toekomst

Bosman, die als jeugdtrainer van Ajax Dolberg goed kent, denkt dat zijn voormalig pupil er goed aan doet om een voorbeeld te nemen aan Klaas-Jan Huntelaar.

"Die blijft altijd koel als-ie een kans heeft gemist. Hij weet dat er altijd een volgende kans komt en denkt: dan ga ik die wel maken. Daar kan Dolberg van leren."

Bassie en Bossie 2.0

Met diezelfde Huntelaar vormde Dolberg vorige week een koppel in de aanval van Ajax. Dat experiment was, ondanks de 3-0 zege op PEC Zwolle, geen doorslaand succes. Maar Bosman ziet er wel toekomst in.

"Ik heb zelf bij Ajax vaak samengespeeld met Marco van Basten. Dat werkte erg fijn. We waren bliksemafleiders van elkaar. De ene keer scoorde Marco er drie en de andere keer maakte ik er twee."

"Het zou mooi zijn als Klaas-Jan en Kasper net zo'n duo kunnen vormen. En vorige week heeft Huntelaar twee keer gescoord, dus nu is Dolberg aan de beurt..."

Dolberg staat nog droog

Ommekeer tegen ADO?

Volgens Bosman is er dus geen reden om te wanhopen. Uiteindelijk krijgt iedere spits weleens te maken met een haperende productie. Het is zelfs voor Dolberg niet de eerste keer. Vorig seizoen stond hij ook al eens 590 minuten droog.

Daar kwam een einde aan toen de Deen op 29 januari eindelijk weer eens het net wist te vinden tegen ADO Den Haag. En laat dat nou net de komende tegenstander zijn van Ajax.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl