Mensen betogen in St. Louis tegen de vrijspraak van Stockley AFP

In de VS is een blanke oud-politieman vrijgesproken van moord op een zwarte man die hij in 2011 bij een achtervolging doodschoot in St. Louis. De rechter zei dat hij zich niet laat leiden door angst voor kritiek of door geschreeuw van betogers.

De vrijspraak leidde meteen tot een demonstratie van een paar honderd mensen in het centrum van St. Louis. Gevreesd wordt dat er weer een storm van protesten losbarst, net als na de dood van de zwarte Michael Brown in Ferguson in 2014, die ook door een blanke agent werd doodgeschoten.

De man die nu terechtstaat is de blanke agent Jason Stockley. Hij zei dat hij vreesde voor zijn leven toen hij zag dat de 18-jarige Anthony Lamar Smith een vuurwapen in zijn hand had. De aanklagers betoogden dat Stockley na het schieten een vuurwapen in de auto van Smith legde. Volgens de rechter is daar geen bewijs voor en schoot Stockley uit zelfverdediging.

De agent had gevraagd om zijn zaak door een rechter te laten beoordelen en niet door een jury, wat in de VS gebruikelijk is.

STER reclame