NOS NieuwsAangepast

Scholier zegt sorry voor DDoS-aanval op bank

Een 18-jarige jongen die achter een DDoS-aanval op de bank Bunq zat, heeft zich vrijwillig gemeld op het hoofdkantoor omdat hij spijt heeft. De bank laat hem nu bij wijze van straf vrijwilligerswerk doen.

Vorige week kreeg Bunq te maken met een naar eigen zeggen ernstige DDoS-aanval. Bij zo'n aanval worden websites overspoeld met dataverkeer. De server wordt dan zo zwaar belast, dat klanten er geen of minder gebruik van kunnen maken.

De bank is op zoek gegaan naar de verantwoordelijke voor de aanval. "Naarmate we dichter bij het antwoord kwamen, besloot de dader om zichzelf kenbaar te maken." De scholier meldde zich op het kantoor van Bunq en maakte volgens de bank zijn "oprechte excuses".

"Ondanks dat hij ons vele uren extra werk heeft opgeleverd, geven we hem niet aan. Dat zou zijn leven verwoesten. Dat is een veel te zware straf voor een jeugdzonde", schrijft Bunq. "In plaats daarvan hebben we afgesproken dat hij een week vrijwilligerswerk gaat doen voor Amnesty International."

De impact van de DDoS-aanval op de bank viel mee: "We hebben de klok rond gewerkt om de gevolgen van de aanval binnen de perken te houden. De Bunq-app is bijna de hele tijd in de lucht gebleven, betalingen gingen gewoon door en uw geld bleef veilig", schrijft de bank in een mail aan haar klanten.

Op het uitvoeren van een DDoS-aanval staat maximaal een jaar cel. Dat staat nog los van boetes, die ook in de tienduizenden euro's kunnen lopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl