VVD-leider Rutte en D66-leider Pechtold komen tegelijk aan bij de Stadhouderskamer op het Binnenhof

We gaan er volgend jaar gemiddeld 0,6 procent op vooruit

Nederlanders gaan er volgend jaar gemiddeld 0,6 procent op vooruit, de werkloosheid daalt naar 390.000, het begrotingsoverschot komt op 0,8 procent en de economische groei op 2,5 procent, meldt De Telegraaf.

Opnieuw zijn er vlak voor Prinsjesdag, aanstaande dinsdag, cijfers uit de begroting uitgelekt.

"Daar vind ik al zeven jaar hetzelfde van", reageert premier Rutte. "Verschrikkelijk. Maar ja, het is onderdeel van Den Haag."

Nieuw kabinet

Rutte onderhandelde vanmiddag verder over een nieuw regeerakkoord met CDA-leider Buma, D66-voorman Pechtold en ChristenUnie-leider Segers.

Aan hen de vraag wat de Miljoenennota eigenlijk betekent, als er toch binnenkort een nieuw kabinet komt met dus nieuwe plannen.

Buma: "De Miljoenennota is van het demissionaire kabinet en het nieuwe kabinet zal een heleboel wijzigingen hebben." Volgens Pechtold gaat dat snel gebeuren, hij zegt dat de partijen meters maken.

Poppenkast

De vier onderhandelaars vinden niet dat Prinsjesdag daardoor een beetje een poppenkast zal worden.

"Prinsjesdag is een mooie gebeurtenis", zegt Buma. "En dit komt vaker voor." In 2012 was er ook een demissionair kabinet met een begroting die werd achterhaald door een nieuw kabinet.

"Niet alles verandert onmiddellijk met een nieuw kabinet", zegt Rutte. "Het gaat om een begroting van 270 miljard euro, dat gaan wij echt niet ineens allemaal anders doen. Het gaat om accenten."

Compromissen

Rutte wijst op de Nederlandse politiek die er een is van compromissen. Het grootste deel van het beleid voor volgend jaar is in overleg met veel politieke partijen tot stand gekomen.

Ook Segers vindt de Prinsjesdagstukken echte plannen, al gaat het nieuwe kabinet wel bepaalde veranderingen aanbrengen, zegt hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl