ANP
NOS NieuwsAangepast

Versterken Groningse woningen loopt fors achter

Het versterken van Groningse woningen die te lijden hebben onder de gasbevingen loopt fors achter op schema. Dat heeft het Centrum Veilig Wonen, dat daarvoor verantwoordelijk is, laten weten aan de Nationaal Coördinator Groningen.

Opheldering

De versterkingsoperatie vertraagt omdat toegezegde inspecties van huizen uitblijven. Daardoor komen er ook geen adviezen die nodig zijn om de huizen te kunnen aanpakken.

Het plan was om dit jaar 5000 woningen te inspecteren. Volgens de laatste cijfers stond de teller in juli op 1740.

De Nationaal Coördinator Groningen, Hans Alders, heeft het Centrum Veilig Wonen "verzocht maatregelen te nemen en tot in detail inzicht te bieden in de oorzaken". Ook de NAM, die opdracht moet geven voor de inspecties en deze uiteindelijk moet betalen, is gevraagd om vaart te zetten achter de inspecties.

'Onacceptabel'

Het Groninger Gasberaad, dat opkomt voor bewonersbelangen, vindt de vertraging "onacceptabel" en vraagt opheldering aan minister Kamp van Economische Zaken. Volgens het Gasberaad heeft hij "herhaaldelijk beloften gedaan over het tempo van versterking".

"In 2014 zei hij nog tegen de Tweede Kamer dat in 2015 3000 woningen versterkt zouden zijn. Nu, in 2017, zijn het er in totaal ruim 550. En opnieuw zien we dat afspraken niet worden nagekomen en beloften weinig waard blijken te zijn. Het is gewoon een soepzooi", aldus Susan Top van de belangenorganisatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl