ANP

Vanaf 2025 mogen in Utrecht vrachtwagens en bestelbussen die op benzine of diesel rijden, de binnenstadswinkels niet meer bevoorraden, heeft de gemeente bekendgemaakt.

De stad breidt het voetgangersgebied in het centrum begin 2018 fors uit. In die zone zijn vanaf 2025 alleen nog vrachtwagens en bestelbussen welkom die geen uitstoot hebben. Winkels en bedrijven moeten dan bevoorraad worden met voertuigen op elektriciteit, waterstof of spierkracht.

Dingen uitproberen

Maandag tekent verkeerswethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks) een overeenkomst met de brancheorganisaties uit het beroepsgoederenvervoer en de distributie.

Volgens de wethouder hoeven ondernemers in de binnenstad niet te vrezen voor hun bevoorrading. "Wij gaan regels stellen, maar we gaan ook dingen uitproberen met elkaar."

De stad wordt aantrekkelijker om te zien.

Lot van Hooijdonk

Voorbeelden die Van Hooijdonk noemt: punten in de stad waar vervoerders goederen kunnen overslaan van grote voertuigen naar kleinere en winkels die samen gaan bestellen en dus niet meer voor zichzelf. "Je ziet nu dat heel veel vrachtwagens niet zo goed gevuld zijn. Dat is zonde, want dan krijg je heel veel beweging in de stad."

En ze ziet nog meer voordelen voor de ondernemers. "Er komt meer ruimte voor bezoekers van de binnenstad, de stad wordt aantrekkelijker om te zien. Dat is heel belangrijk voor het ondernemersklimaat."

Vieze vervoerders

Het verbod wordt gefaseerd ingevoerd: in de overeenkomst staat dat schone vrachtwagens vanaf volgend jaar langer de tijd krijgen om winkels en bedrijven te bevoorraden. Voor 'vieze' vervoerders wordt die tijd juist korter. De controle hierop wordt verscherpt, schrijft RTV Utrecht.

Utrecht kent sinds 2007 een milieuzone voor vrachtwagens in de Utrechtse binnenstad: alleen trucks die voldoen aan strenge milieunormen, mogen de stad nog in. De milieuzone werd drie jaar geleden uitgebreid met een verbod op personenauto's en busjes die rijden op diesel en dateren van voor 2001.

STER reclame