Politie houdt privacygevoelige vlogs tegen het licht
De politie gaat opnieuw bekijken of in politievlogs op YouTube verdachten herkenbaar in beeld komen of te herleiden zijn door de locatie van de filmpjes. Een privacyfunctionaris onderzoekt of de video's voldoen aan de wet. Daarnaast gaat de politie haar socialemediabeleid aanscherpen en komt er intern beter toezicht op wat agenten via de verschillende kanalen delen.
Aanleiding hiervoor is een onderzoek van het KRO-NCRV-programma De Monitor. Het programma bekeek 149 video's, afkomstig van de agenten Jan-Willem en Tess, die zijn gestationeerd in Almere en Amsterdam. In het onderzoek staat dat in 28 van de video's de persoon herkenbaar in beeld komt, in 18 van de video's was duidelijk te zien waar werd gefilmd.
Agent Jan-Willem begon in mei vorig jaar met vloggen en trekt per aflevering tienduizenden kijkers. Hij laat ze 'meelopen' met het gewone politiewerk en laat ook aanhoudingen zien. Daarnaast beantwoordt hij vragen over zijn werk.
De politie zegt dat de video's heel waardevol zijn, omdat ze mensen laten zien wat het werk bij de politie inhoudt. "We gaan er dus niet mee stoppen. Maar het is wel belangrijk dat door beelden van de omgeving de filmpjes niet te herleiden zijn naar de verdachten. Naar aanleiding van het onderzoek van De Monitor worden de filmpjes opnieuw bekeken", zegt een politiewoordvoerder.
Ik schrik hier wel van.
In gesprek met het programma zegt een van de arrestanten, Miguel, niet van tevoren op de hoogte te zijn gesteld van het filmen. "Ik schrik hier wel van." Miguel heeft niet bepaald een schoon verleden, hij heeft gedragsproblemen gehad en veroorzaakte daardoor overlast in de wijk. Daarnaast was hij verslaafd aan drugs. "Dat verleden wil ik achter me laten."
Verwijderen afdoende
De politie heeft inmiddels ook contact gehad met de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Een woordvoerder van de AP laat aan de NOS weten dat het weghalen dan wel onherkenbaar maken voor nu afdoende is. "We houden wel de vinger aan de pols, maar met de waarborgen die nu zijn gegeven, is het voor ons goed", zegt een woordvoerder.
"Dit heeft geen opsporingsgehalte, dit is politie-tainment pur sang", vindt strafrechtadvocaat Juriaan de Vries. Hij heeft al langer kritiek op dit soort video's van de politie. "Het is oké dat de politie inzicht wil geven in haar werk, maar daarbij mag het belang van verdachten niet worden geschonden."
Verder adviseert De Vries verdachten die zo in beeld komen zeker juridisch advies in te winnen. "De politie heeft een geheimhoudingsplicht en ik durf de stelling wel aan dat de politie zich op deze manier schuldig zou kunnen maken aan een strafbaar feit."