Noordpool-expeditie van Bernice Notenboom
NOS NieuwsAangepast

Top bedrijfsleven ging naar de Noordpool; wat leverde dat op?

  • Heleen Ekker

    redacteur Binnenland

  • Heleen Ekker

    redacteur Binnenland

Meer elektrisch vervoer voor het personeel, een verplichting aan nieuwe medewerkers om met het openbaar vervoer te reizen, van klanten eisen dat ze hun gebouwen duurzamer maken en het op grote schaal introduceren van zogenoemde hybride warmtepompen bij burgers. Het is een greep uit de maatregelen die tientallen bedrijven namen, sinds hun topman of -vrouw dit voorjaar naar de Noordpool afreisde.

De bedrijven gingen mee op een expeditie naar Spitsbergen, om met eigen ogen te zien wat de gevolgen zijn van de opwarming van de aarde. Vandaag organiseerde het ministerie van Buitenlandse Zaken een terugkomdag. Het gaat om bedrijven als Schiphol, het Rotterdamse havenbedrijf, Gasunie en de NS.

Grote impact

De topmannen- en vrouwen vertelden wat ze in hun organisatie hebben gedaan om minder schade toe te brengen aan het klimaat. Ook maakten ze stuk voor stuk duidelijk dat de reis een grote persoonlijke impact heeft gehad. "Je kan erover praten, je kan erover lezen, maar het zelf zien is toch nog heel wat anders", zei Peter Göbel van ING. Vooral de snelheid waarmee het Noordpool-gebied verandert, heeft de deelnemers verrast.

Kijk hieronder de reportage uit mei over de expeditie:

Ceo's komen terug uit het Noordpoolgebied

De reis heeft er volgens hen voor gezorgd dat sneller samenwerking met anderen kan worden gezocht. Zo sloten tijdens de bijeenkomst de Gasunie en netbeheerder Enexis een overeenkomst. Ze willen de komende tijd op grote schaal hybride warmtepompen bij burgers introduceren. Oftewel: een warmtepomp die zowel elektriciteit als gas gebruikt. Als de zon schijnt of de wind waait, gebruikt de pomp (groene) stroom; zo niet, dan kan alsnog aardgas ingezet worden. Hiermee is een reductie van 50 procent CO2 op de verwarming van een huis mogelijk.

Bedrijven, zoals ING, vertellen wat ze sinds de Noordpool-reis hebben gedaan

De zakelijke klanten van ING krijgen met ingang van 2018 alleen nog een lening als ze hun panden duurzamer maken: zonder een verplicht A,B of C-label geen financiering meer. Een grote stap, aldus Peter Göbel, maar met inmiddels al een fors resultaat. "Nu is 30 procent van onze portefeuille groen, terwijl dat vorig jaar nog maar 15 procent was. Met deze snelheid willen we de komende jaren doorgaan."

De aanwezigen werden toegesproken door D66-Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven. Ze kon bevestigen dat het klimaat een belangrijk onderwerp is tijdens de kabinetsformatie. "Het is echt één van de hoofdonderwerpen. Dat geldt voor alle partijen die met elkaar praten." Tegelijk liet ze doorschemeren dat niet alle partijen dezelfde urgentie voelen. De suggestie om ook politici op een boot richting Spitsbergen te zetten, werd door haar dan ook omarmd.

'Snoepreisje'

Dat een besparing op CO2-uitstoot ook goed is voor de portemonnee, bleek uit het verhaal van Carola Wijdoogen van de NS. Per week komt er een minuut file bij, vertelde ze. Dit is niet alleen slecht voor het klimaat, maar ook voor de economie. Alle treinen rijden inmiddels op windenergie. De NS is nu bezig met een aanbesteding om bussen die worden ingezet als een trein uitvalt, klimaatneutraal te laten rijden.

Na terugkomst uit Spitsbergen kregen de bedrijven nogal wat kritiek. Het zou een snoepreisje zijn geweest, zo schreven sommige kranten. En zelfs premier Rutte zei zich geërgerd te hebben aan het "makkelijke pleidooi" van de bedrijven aan de politiek om het klimaatprobleem serieuzer te nemen. De bestuurders reageerden vandaag gelaten op de kritiek. Een snoepreisje was het niet, zeiden sommigen desgevraagd. Een deel van de maatregelen was al wel eerder bedacht, maar de deelnemers voelen sinds hun Noordpoolreis naar eigen zeggen meer daadkracht om ze daadwerkelijk door te voeren. "Je leest wel kranten en ziet wel filmpjes, maar ik had nou eenmaal nooit gedacht dat het zo erg zou zijn."

De reis naar de Noordpool werd georganiseerd door Bernice Notenboom, klimaatjournalist en programmamaker. Zij reageerde enthousiast op alle plannen van de bedrijven. Ook kondigde ze aan dat er nagedacht wordt over een nieuwe bootreis volgend jaar, maar dan voor banken, verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl