Bij de brand in de Grenfell Tower kwamen zeker tachtig mensen om
NOS Nieuws

Wantrouwen bij start onderzoek naar Londense flatbrand

De bevolking van Londen kijkt met argusogen naar de commissie die vandaag is begonnen met het onderzoek naar de brand in de Grenfell Tower. De verwoestende brand in de Londense torenflat kostte afgelopen zomer ten minste 80 mensen het leven.

Onderzoeksleider Sir Martin Moore-Bick zei tijdens een toelichting dat hij de ramp niet kan terugdraaien. Wel hoopt de oud-rechter "enige troost te kunnen bieden met antwoorden op de vraag waardoor dit heeft kunnen gebeuren in de 21ste eeuw".

Londenaren sceptisch

Juist over die belofte is de Londense bevolking bijzonder sceptisch. "Er is een vrees dat dit onderzoek niet diep genoeg zal graven om alles boven water te krijgen", zegt correspondent Tim de Wit op NPO Radio 1. "De overlevenden willen gerechtigheid. Dat de verantwoordelijken, bijvoorbeeld binnen die woningcorporatie, de gevangenis in gaan."

De grote vraag is of de woningcorporatie nalatig is geweest. Velen denken van wel. De beheerder van de toren zou waarschuwingen over brandveiligheid hebben genegeerd.

Deze zomer onthulde de Britse omroep BBC dat de gevel van de flat tijdens een renovatie bekleed is met een goedkoper, meer brandbaar materiaal dan daarvoor. Ook zou er isolatieschuim zijn gebruikt dat bij verbranding het dodelijke gif cyanide loslaat. Het schuim is uit de handel gehaald.

Bewoners nog steeds in tijdelijke opvang

De voormalige bewoners van de torenflat zijn wantrouwend naar de overheid, zegt De Wit. "Ze voelen zich in de steek gelaten. Niet in de laatste plaats omdat pas drie van de 196 huishoudens een nieuwe woning toegewezen hebben gekregen". Anderen zitten in tijdelijke opvang of in hotels.

De komende tijd hoort de commissie getuigen en experts. De eerste conclusies worden verwacht in de loop van 2018.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl