IS slaat toe in doorgaans rustig deel Irak: 60 doden

time icon Aangepast
imran sohail
@imran01485
Iraq: At scarcest 50 fail horrendously in twin ambushes close Nasiriya https://t.co/E7JO1Kx6TN
2 jaar geleden

Bij een dubbele zelfmoordaanslag in Nasiriyah, het zuiden van Irak, zijn ten minste 60 mensen om het leven gekomen. Meer dan honderd mensen raakten gewond, meldt de Iraakse politie.

De daders arriveerden in gestolen militaire voertuigen en gekleed in legeruniform, bij een controlepost en een restaurant langs een snelweg bij Nasiriyah. Een van hen blies zich met een bomgordel op in het drukbezochte restaurant. Andere aanvallers openden het vuur op de gasten. Buiten blies een zelfmoordenaar zich op in een auto vol explosieven.

Veel sjiitische pelgrims uit Iran en Irak maken op weg naar heiligdommen gebruik van de weg in Nasiriyah. Onder de slachtoffers zijn pelgrims en politiemensen.

Islamitische Staat

Het aan IS gelieerde persbureau Amaq zegt dat de soennitische terreurgroep verantwoordelijk is voor de zelfmoordaanslagen. Het is opmerkelijk dat IS een aanslag pleegt in de regio ten zuiden van Bagdad, waar de regering de touwtjes stevig in handen heeft. De laatste aanslag in dit deel van Irak werd gepleegd in april 2016.

Deskundigen waarschuwen dat IS, na de val van hun bolwerk Mosul in Noord-Irak, aanslagen gaat plegen in andere delen van Irak, bijvoorbeeld in regio's waar de door hen gehate sjiieten in de meerderheid zijn.

De aanslag van vandaag zou een boodschap zijn aan sympathisanten, dat de jihadistische groep nog altijd terreurdaden kan plegen.

STER Reclame