ANP
NOS NieuwsAangepast

Koningsdag 2018 wordt in Groningen gehouden

De koninklijke familie viert op 27 april Koningsdag in de stad Groningen. Dat hebben de Rijksvoorlichtingsdienst en de gemeente bekendgemaakt.

Dit jaar mocht Tilburg het feest organiseren.

De laatste koninklijke verjaardag in de provincie Groningen werd in 2004 gevierd in Warffum en de stad Groningen. Op Twitter laat de gemeente weten erg uit te zien naar de organisatie, met de hashtag #zinin.

'Hoofdprijs'

Burgemeester Peter den Oudsten en commissaris van de koning in Groningen René Paas zijn verheugd met het bezoek van de koninklijke familie. "In 2004 was het nog Koninginnedag in Groningen. Nu is het Koningsdag", aldus Den Oudsten. De Groningse burgemeester weet nog niet precies wat het programma wordt.

"We willen de regio delen met het hele land en laten zien dat we talent hebben", voegde Paas eraan toe. "Het is als het winnen van een hoofdprijs. Een prachtkans om te laten zien wat we in huis hebben."

Vijfde Koningsdag

2018 zal de vijfde Koningsdag zijn van Willem-Alexander. Hij wordt komend jaar 51.

De eerste editie, in 2014, werd gedeeld door De Rijp en Amstelveen. Oorspronkelijk stonden die plaatsen op de planning voor een jaar eerder. Het werd uitgesteld wegens de troonwisseling in 2013.

Koning Willem-Alexander viert Koningsdag op zijn verjaardag. Zijn moeder, prinses Beatrix, vierde haar verjaardag voor het volk op 30 april, de verjaardag van haar moeder Juliana. Beatrix is jarig op 31 januari.

De Koningsdagen op een rij

Jaar StadProvincie
2018GroningenGroningen
2017TilburgNoord-Brabant
2016ZwolleOverijssel
2015DordrechtZuid-Holland
2014De Rijp / AmstelveenNoord-Holland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl