Hollandse Hoogte | Herman Engbers

De gemeente Enschede bereidt zich voor op confrontaties tussen verschillende demonstranten komende zondag. Meerdere bewegingen hebben laten weten een tegendemonstratie te houden tegen een geplande Pegida-mars. Enschede heeft de hele stad aangewezen als veiligheidsrisicogebied.

Eerder dit jaar werden in Enschede tien mensen opgepakt voor het overtreden van de noodverordening. Er mocht niet gedemonstreerd worden door Pegida. Een van de arrestanten was Edwin Wagensveld, de leider van de rechts-populistische en islam-kritische beweging.

De gemeente heeft om dat nu te voorkomen een aantal voorwaarden gesteld waaraan de demonstranten zich moeten houden. Zo wordt er extra gecontroleerd met camera's, politieagenten kunnen preventief fouilleren en het dragen van gezichtsbedekkende kleding is verboden.

Neonaziband

Pegida houdt een demonstratie waar meerdere sprekers uit extreemrechtse hoek komen. Vooral leiders van nationalistische partijen komen naar Enschede. Neonaziband Kategorie C uit Duitsland treedt ook op. In hun eigen land is de band verboden vanwege hun gewelddadige reputatie.

Er heeft zich een aantal actiegroepen gemeld voor een tegendemonstratie, waaronder No HoGeSa, een linkse actiegroep die is opgericht om anti-islamgroeperingen te bestrijden.

RTV Oost meldt dat een Russische rapgroep afgelopen weekend tijdens een antifascistisch festival in Duitsland opgeroepen heeft naar Enschede te komen om ook te demonstreren tegen Pegida. Met een spandoek op het podium wordt gezegd om in verzet te komen.

Pegida en No HoGeSa mogen demonstreren, maar de gemeente wil dat dat op gescheiden plekken in de stad gebeurt. "Dat wij een veiligheidsrisicogebied hebben afgekondigd, helpt de politie om sneller in te grijpen."

De gemeente Enschede zegt alles te doen om de veiligheid van zowel de bewoners als de demonstranten te waarborgen. "Wij mogen als gemeente geen mening hebben op de inhoud van de betoging, maar moeten ervoor zorgen dat de openbare orde en veiligheid komende zondag geen gevaar loopt."

STER reclame