Rutger Groot Wassink (r.), fractieleider van GroenLinks in de Amsterdamse gemeenteraad
NOS NieuwsAangepast

GroenLinks: binnenstad van Amsterdam moet autovrij

De binnenstad van Amsterdam moet helemaal autovrij worden. In de hele stad moeten 10.000 parkeerplaatsen verdwijnen en in 2025 mogen alleen nog emissievrije auto's de stad in.

Dat staat in het concept-verkiezingsprogramma van GroenLinks in de hoofdstad, dat vandaag wordt gepresenteerd. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar stelt de partij een aantal vergaande maatregelen voor die moeten leiden tot een "een radicaal sociale, groene en vrije stad", schrijft fractievoorzitter Rutger Groot Wassink in het voorwoord.

GroenLinks wil van een van de drukste en meest vervuilde trajecten in de stad, de doorgaande weg Mauritskade - Stadhouderskade - Nassaukade "een groene fiets- en wandelboulevard" maken. Binnen de ring A10 mag alleen nog maar 30 kilometer per uur worden gereden, op de snelweg rond de stad maximaal 50.

Groot Wassink zegt tegen de NOS geen hekel te hebben aan auto's. "Maar het beslag dat ze op de openbare ruimte leggen is veel te groot. Het tijdperk van de auto is voorbij." Hij erkent dat het autovrij maken van het centrum niet van het ene op het ander moment zal lukken, maar denkt dat er ook bij de andere partijen genoeg steun voor is.

Zwarte Piet

Verder moeten met het oog op het steeds grotere aantal fietsers autoparkeerplaatsen worden omgezet in fietsparkeerplekken, moeten touringcars worden geweerd en moet de al bestaande milieuzone worden vergroot. Op Schiphol moet het aantal vliegbewegingen worden teruggedrongen.

Andere maatregelen die de partij voorstelt zijn een verbod op consumentenvuurwerk, een hotelstop in de binnenstad en het afschaffen van een verplichte tegenprestatie voor mensen met een bijstandsuitkering. De gemeente moet de schulden van minima aflossen.

Zwarte Piet is niet meer welkom in Amsterdam en Keti Koti, de jaarlijkse dag om de slavernij te herdenken, moet wat GroenLinks betreft een nationale feestdag worden.

Het programma moet worden vastgesteld op een congres op 4 november. GroenLinks zit in de Amsterdamse raad in de oppositie met zes van de 45 zetels, hetzelfde aantal als coalitiepartijen VVD en SP.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl