Bijzondere witte giraffes gespot in Kenia

Aangepast

In Kenia zijn twee witte giraffes gespot. De dieren, een moeder en een kalf, hebben leucisme, een afwijking die leidt tot een verminderde pigmentatie. De moeder is helemaal wit, bij het kalf zijn nog verbleekte vlekken te zien.

Leucisme wordt vaak verward met albinisme, maar het is niet hetzelfde. Het verschil is dat dieren met leucisme geen rode ogen hebben zoals albino's en dat ze geen verhoogde gevoeligheid voor zonlicht hebben.

Witte giraffes, beeld van Hirola Conservation Program

De witte giraffes werden voor het eerst gezien door een dorpsbewoner in het Hishaqbini Hirola natuurgebied. Parkwachters zagen de dieren daarna ook. In een blog schreven ze: "Ze waren heel dichtbij en ontzettend rustig. Ze trokken zich niets aan van onze aanwezigheid."

Het gaat om Somalische- of netgiraffes, die als kwetsbaar vermeld staan op de rode lijst van bedreigde diersoorten van natuurbeschermingsorganisatie IUCN. Er zouden er nog 8500 van in het wild leven.

Vorig jaar werd in hetzelfde natuurgebied ook een witte giraffe gespot, mogelijk hetzelfde dier als de moeder-giraffe. Ook in een nationaal park in Tanzania is een witte giraffe gezien.

STER Reclame