Formatiedag 182: oppositiepartijen nu al in de aanval
PVV, GroenLinks, SP en PvdA beschuldigden de formerende partijen vandaag van onnodige zuinigheid. Ze vinden dat VVD, CDA, D66 en ChristenUnie het begrotingsoverschot van 13 miljard euro aan de burger moeten geven.
"Die 13 miljard is van de mensen thuis, niet van Mark Rutte of Sybrand Buma", zegt PVV-leider Wilders. Ook PvdA-leider Asscher haalt uit: "Als je geen problemen wilt oplossen, moet je niet gaan regeren."
Maar de partijen die samen een nieuw kabinet willen vormen, houden liever geld achter de hand voor de komende generaties. "Wij willen de boel netjes achterlaten", vat VVD-onderhandelaar Zijlstra het samen.
Beeldvorming
Volgens politiek verslaggever Ron Fresen staat de oppositie, waar PvdA-leider Asscher duidelijk ook bij wil horen, te popelen om het nieuwe kabinet aan te vallen.
"Deze aanval gaat vooral over beeldvorming", zegt Fresen. "Hoe gaan wij straks naar dat nieuwe kabinet kijken? De oppositie wil nu al het beeld van een zuinig kabinet neerzetten."
Het klopt dat het nieuwe kabinet een financieel rooskleurige uitgangspositie heeft. "Maar het klopt ook dat je dat geld niet allemaal kunt uitgeven aan dingen die je in lengte van jaren moet blijven betalen", zegt Fresen.
Zijlstra noemt als voorbeeld het aanleggen van een snelweg. Dat kan volgens hem wel met het extra geld omdat het eenmalig is. Maar een belastingverlaging voor iedereen wil hij niet ineens over vier jaar weer terugdraaien.
Hypotheekrenteaftrek
De vier onderhandelende partijen zijn het overigens onderling ook nog niet eens. Fresen: "De hypotheekrenteaftrek versoberen is iets wat D66 graag wil maar waar de VVD niet aan moet denken. Er wordt echt nog stevig onderhandeld over het geld."
Toch hopen de partijen eind deze week klaar te zijn met het financiële gedeelte. Die plannen moeten dan nog doorgerekend worden door het Centraal Planbureau (CPB). Daarna moeten er nog ministers en staatssecretarissen uitgekozen worden.
"Half oktober of vlak na de herfstvakantie zou er dan een nieuw kabinet kunnen zijn", zegt Fresen. "Dan is het officieel de langste formatie ooit geweest."
Morgenochtend komen vertegenwoordigers van de gemeenten, de provincies en de waterschappen langs.
Voor deze lagere overheden staat op het spel dat zij er steeds meer taken bij krijgen terwijl de komende jaren wel honderden miljoenen euro's moeten worden bezuinigd.