Karel Doorman nog niet op oorlogssterkte, wel op weg naar Sint-Maarten

Aangepast
ANP

De marine stuurt haar grootste schip naar Sint-Maarten om te helpen bij hulpverlening na orkaan Irma. Dat heeft minister Plasterk van Binnenlandse Zaken gezegd. De Zr. Ms. Karel Doorman is een zogenoemd logistiek ondersteuningsschip, speciaal toegerust om op moeilijke plekken mensen en spullen af te zetten. Het zal nog een aantal weken duren voor het schip in de Cariben aankomt.

De Karel Doorman is nu onderweg van de Oostzee, waar het meedeed aan de door Duitsland geleide oefening Northern Coasts, naar Den Helder. Daar blijft het enkele dagen liggen om alle benodigdheden te laden. De planning is dat het schip woensdag vertrekt voor de reis van ongeveer elf dagen naar Sint-Maarten. Daar voegt het schip zich bij twee andere marineschepen, de Pelikaan en de Zeeland.

Meer hulp

Vandaag kwam op Sint-Maarten een team van USAR.NL aan. In totaal 59 mensen gaan helpen bij de coördinatie van de noodhulpverlening op het eiland. In USAR.NL zitten onder meer brandweermensen, artsen, verpleegkundigen en bouwkundigen.

Morgen vertrekken ook honderd militairen van de genie naar Sint-Maarten. Zij zullen helpen bij de aanleg van een aantal noodvoorzieningen op het eiland.

Bijna op volle kracht

De 205 meter lange Karel Doorman werd in 2014 en 2015 ingezet om te helpen bij het bestrijden van de ebolacrisis in West-Afrika. Toen bracht het in twee reizen onder meer bijna 150 containers en ruim 250 voertuigen naar Sierra Leone, Guinee en Liberia.

Het marineschip was maanden uit de running, omdat door een ernstig defect twee grote elektromotoren vervangen moesten worden. Momenteel bevindt het schip zich in een "opwerkperiode", waarin tests gedaan worden en alle voorzieningen beetje bij beetje in gereedheid gebracht worden om weer inzetbaar te zijn voor oorlogshandelingen. Aan gevechten is het schip nog niet toe, maar hulpverleningsmissies kunnen wel weer uitgevoerd worden.