Schade door storm lijkt niet uitzonderlijk groot

Aangepast
Provicom

Door de eerste najaarsstorm van het jaar is op verschillende plekken in het land schade ontstaan, en is een aantal mensen gewond geraakt. Toch is de verwachting dat de schade niet uitzonderlijk groot zal blijken, zegt het Verbond van Verzekeraars.

De storm is inmiddels op de meeste plekken over zijn hoogtepunt heen, alleen op de Waddeneilanden komen nog zware windstoten voor.

Oebele
@OebeleE
Stevige #herfststorm op #Vlieland zorgt voor prachtige luchten en #zandoveral 💨
10 maanden geleden

"Dit soort stormen komt drie, vier, vijf keer per jaar voor", zegt Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars. Een officiële inschatting van het schadebedrag geven de verzekeraars pas morgenochtend, maar er is vooralsnog geen reden om aan te nemen dat de wind meer heeft huisgehouden dan normaal.

Het waaide vooral hard in het kustgebied, rond het IJsselmeer en in het Waddengebied. Voor het noorden van het land gaf het KNMI tot het eind van de middag code oranje af. Maar omdat die gebieden vaker te maken hebben met zware wind, zijn ze daar beter tegen bestand, zegt Buis. "Maar natuurlijk zijn er vandaag auto's beschadigd, daken gesneuveld en was er helaas hier en daar menselijk leed."

Brandweer Langweer
@Brandwlangw
Stormschade 13-9-17 Langweer gelukkig geen persoonlijk letsel en geen grote schade aan de woning. Film gemaakt door omwonenden @BrandweerFrl
10 maanden geleden

In Amstelveen raakte een man zwaargewond doordat er een boom op zijn auto was gevallen. Hij raakte bekneld, en is gereanimeerd. Ook in Enschede, Weert en Amsterdam werden mensen geraakt door vallende bomen of takken. In Schiedam reed een zwangere vrouw met haar vier passagiers, onder wie drie kinderen, op een boom op de weg. Volgens een ooggetuige is de vrouw naar het ziekenhuis gebracht.

Strandhuisjes

Op andere plekken veroorzaakte de wind vooral blikschade. Op onder meer de A16 bij de Moerdijkbrug, de A2 bij Abcoude, de A32 bij het Friese Akkrum en de N331 tussen Zwolle en Emmeloord zijn vrachtwagens omver geblazen. In Lisse ramde door de wind een auto een muurtje, en in Giethoorn waaide een auto in een gracht.

Op het strand in Zeeland waaiden vijftien strandhuisjes weg. In Scheveningen moest de brandweer een strandtent verankeren die dreigde weg te waaien. Ook pretparken troffen maatregelen. Zo werden in Duinrell en de Efteling enkele attracties uit voorzorg gesloten.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Boom valt op auto Amstelveen, man zwaargewond

Spoorproblemen

De invloed van de storm op de ochtendspits viel mee. Volgens Rijkswaterstaat stond er op het hoogtepunt 80 kilometer file, waar op woensdagochtend 140 kilometer normaal is. Wel wordt ook in de avondspits gewaarschuwd winderige gebieden te mijden met lege vrachtwagens en aanhangers.

De problemen waren groter op het spoor, waar vertraging ontstond door materiaalpech en bomen en takken op het rails en de bovenleiding. In de middag waren er nog problemen tussen Zwolle en Groningen.

De veerdiensten naar de Waddeneilanden varen weer vrijwel volgens rooster, hoewel ook in de middag en avond een aantal vaarten is geschrapt. Op Schiphol werden tientallen vluchten geannuleerd.

Omgevallen boom in Hengelo SPS Media

STER Reclame