Voormalig FIFA-functionaris doet boekje open over Infantino

Aangepast
Voorzitter van de FIFA, Gianni Infantino AFP

De voormalige FIFA-functionaris Miguel Maduro heeft een opmerkelijke verklaring afgelegd tijdens een hoorzitting in het Britse parlement. Maduro werd door FIFA-voorzitter Gianni Infantino aangesteld in de onafhankelijke bestuurscommissie. Afgelopen mei, minder dan een jaar na zijn benoeming, werd de Portugese oud-politicus vervangen.

"Mijn verwachting was dat Infantino onze autoriteit zou beschermen. Wat we zagen was dat hij zich realiseerde dat, om te overleven, hij moest kiezen tussen onze onafhankelijkheid en de mensen die op hem gestemd hebben", zei Maduro woensdagochtend.

Moetko

Zijn commissie blokkeerde de herverkiezing van de Russische vice-premier Vitaly Moetko in het bestuur van de wereldvoetbalbond. Maduro had problemen met de herverkiezing, omdat de politieke neutraliteit in gevaar zou komen door de hoge positie van Moetko in de Russische regering.

Miguel Maduro, voormalig commissielid van de FIFA FIFA

Volgens de voormalige FIFA-functionaris gaf Infantino aan dat hij zich niet comfortabel voelde met die beslissing en zich zorgen maakte over de gevolgen voor het WK in Rusland volgend jaar.

Ook zou de FIFA-voorzitter geen probleem hebben gezien in de mogelijke betrokkenheid van Moetko bij het dopingschandaal in de Russische atletiek.

"Daarna kreeg ik een telefoontje van secretaris-generaal Fatma Samoura dat ze met me wilde praten", vertelde Maduro. "Ze vertelde me dat onze beslissing grote gevolgen kon hebben. Het WK in Rusland zou uitlopen op een mislukking en een eventuele herverkiezing van Infantino zou in gevaar komen."

Vervangen

Nadat de commissie van Maduro vasthield aan de beslissing werd de Portugees uiteindelijk vervangen. Op hetzelfde moment in mei moesten ook Hans-Joachim Eckert en Cornel Borbely vertrekken, twee belangrijke functionarissen van de onafhankelijke ethische commissie.

Ook Borbely werd uitgenodigd door de Britse parlementscommissie, maar hij zag daarvan af nadat FIFA had gedreigd met een strafzaak wegens schending van de geheimhoudingsplicht.

Volgens Maduro zijn de problemen binnen FIFA diep geworteld: "Je kunt de leider vervangen, maar als de cultuur niet verandert zal alles hetzelfde blijven."