'50-plussers verrast bij verlengen hypotheek'

Aangepast
ANP

Het verlengen van een hypotheek kan 50-plussers in de problemen brengen. Daarvoor waarschuwt ING. Uit onderzoek van de bank blijkt dat de meeste 50-plussers zich comfortabel voelen met hun huis en hypotheek. Ze weten niet zeker of hun inkomen op peil blijft, maar zorgen over hun hypotheek maken ze zich niet.

"Voor die groep is het juist verstandig om zich voor te bereiden", waarschuwt Wim Flikweert, manager wonen bij ING in het NOS Radio 1 Journaal. "35 procent van deze groep onderneemt geen actie voor de eindtijd van de hypotheek, terwijl ze dat wel zouden moeten doen."

"Het is eigenaardig, maar mensen komen laat in actie"

Wim Flikweert van ING in het NOS Radio 1 Journaal

Oudere huizenbezitters hebben vaak een grote overwaarde. Ze verwachten geen problemen bij het verlengen van de hypotheek, omdat ze ervan uitgaan dat de overwaarde nog steeds meetelt bij de aanvraag. Bij het verlengen van de hypotheek aan het eind van de looptijd wordt echter vooral gekeken naar het inkomen en dat is in een aantal gevallen niet toereikend om de nieuwe lasten te kunnen dragen.

"Ze hebben een heel comfortabel gevoel, maar inkomen is van groot belang", zegt Flikweert. "De onzekerheden kun je op tijd repareren, maar dan moet je wel in actie komen. En een groot deel doet dat niet."

STER Reclame