ANP
NOS NieuwsAangepast

Formatiedag 181: ook de hypotheekrenteaftrek ligt op tafel

Vandaag en in de komende dagen moeten belangrijke knopen worden doorgehakt aan de formatietafel. Over de belastingen, over waar het geld naartoe moet en over de arbeidsmarkt. Ook de hypotheekrenteaftrek wordt besproken.

"Het H-woord, de hypotheekrenteaftrek, dat is altijd explosief", zegt NOS-verslaggever Ron Fresen. "Ook nu is dat het geval, maar het ligt echt op tafel." Volgens Fresen zijn er nog geen knopen doorgehakt, omdat het onderwerp heel gevoelig ligt, met name bij de VVD.

Mensen met een eigen huis komen in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. Dat betekent dat de rente die je betaalt op je hypotheek mag opvoeren als aftrekpost bij je belastingaangifte. Hoeveel je mag aftrekken, is afhankelijk van je belastingschijf.

De onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie praten over het minder ingewikkeld maken van de belastingen. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door nog maar twee belastingschijven te gaan gebruiken, in plaats van vier.

"Je moet altijd goed kijken naar de effecten op de verschillende inkomens, want de bedoeling is dat de middeninkomens erop vooruit gaan", zegt Fresen. "Dat is erg ingewikkeld, maar in een aantal varianten staat dat ook de hypotheekrenteaftrek verder en sneller verminderd zou kunnen worden."

In Den Haag wordt ervan uitgegaan dat de laatste fase van de onderhandelingen nu is aangebroken.

Stroperig

VVD-leider Rutte erkent dat het lang duurt: "In het Nederlandse systeem van consensuspolitiek duurt het soms lang om tot overeenstemming te komen. Het voordeel is wel dat als we er eenmaal uit zijn, we ook enorm tempo maken in de uitvoering. Dus dat systeem heeft ons ook heel wat gebracht. Het nadeel is dat het soms wat stroperig is."

"Ik denk weleens: het zou mooi zijn als we er echt een hele grote punt achter kunnen zetten", zei ChristenUnie-leider Segers, na afloop van het formatiegesprek. "We zijn inmiddels wel in de fase gekomen dat we kijken naar concrete teksten en cijfers", vatte Rutte samen.

Fresen zegt dat de onderhandelaars hopen dat er eind deze week of volgende week overeenstemming is over de cijfers. Het Centraal Planbureau kan de plannen dan doorrekenen op de effecten voor de economie en koopkracht.

Slappe lach

De onderhandelaars gingen na afloop van hun gesprek zoals gebruikelijk niet in op de inhoud. "Ik krijg er soms ook de slappe lach van, van die constante lege antwoorden die ik moet geven", zei Rutte. Hij beloofde het goed te maken als ze er eenmaal uit zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl