Robert van der Horst won in 2015 met Oranje-Zwart de EHL ANP

In de Euro Hockey League (EHL) telt vanaf komend seizoen een veldgoal dubbel. Een treffer uit een strafcorner blijft één keer tellen. Dat heeft de EHL bekendgemaakt.

Dit model werd al gebruikt in de Hockey India League en wordt nu ook overgenomen door de EHL, de hockeyvariant van de Champions League. In de nieuwe situatie levert een goal uit een strafbal eveneens twee punten op, tenzij die volgt op een strafcorner. Dan blijft de beloning één punt.

Geen drastische verandering

Hockeycommentator Philip Kooke verwacht dat de nieuwe regel vooral in het laatste kwartier verschil kan maken. "Het 'voetzoeken' en zo dus een strafcorner forceren door het team dat achter staat, zal iets minder worden. Maar het spel zal niet drastisch veranderen."

De eerste keer dat het nieuwe systeem zal worden gebruikt, is tijdens de eerste ronde van de EHL, van 6 tot en met 8 oktober in Barcelona. Bloemendaal is dan de eerste Nederlandse club die in actie komt.

Videoscheidsrechter vervalt bij shoot-outs

In het nieuwe seizoen vervalt voor clubs de mogelijkheid om de videoscheidsrechter tijdens de shoot-outs te raadplegen. "Dat vind ik opmerkelijk", zegt Kooke. "Dan gaat het echt om winst of verlies en dan ontneem je clubs de kans om een beslissing te controleren."

STER reclame