Dode schietpartij Amsterdam was oprichter Halal Fried Chicken

Aangepast
ANP

De man die gisteravond in Amsterdam werd neergeschoten voor een filiaal van Halal Fried Chicken, was een van de drie oprichters van de keten. Dat zegt een medewerker van de keten tegen de NOS.

Het slachtoffer, de 48-jarige Turkse Nederlander Ali Kaynak, werd gisteravond zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Daar overleed hij vanochtend, maakte de politie vandaag bekend. De politie onderzoekt de toedracht van de schietpartij en houdt "alle scenario's open".

Gülen

Het is het vierde geweldsincident bij Halal Fried Chicken in iets meer dan een jaar tijd. De keten werd in 2014 opgericht als islamitisch verantwoord alternatief voor westerse fastfoodketens. De keten heeft drie vestigingen in Amsterdam, een in Utrecht en een in Rotterdam.

Vorig jaar augustus kwam het in een van de vestigingen in Amsterdam tot een handgemeen tussen Kaynak en een andere oprichter. Die zei dat het ging om een zakelijk conflict, maar bronnen meldden aan Het Parool dat de ruzie politiek geladen was.

Kaynak zou de mede-oprichter hebben aangevallen omdat eerstgenoemde er door zijn zakenpartner van werd beschuldigd een aanhanger van de geestelijke Fethullah Gülen te zijn.

Sinds de mislukte staatsgreep van vorig jaar in Turkije heersen er grote spanningen tussen aanhangers van president Erdogan en aanhangers van Gülen. President Erdogan houdt Gülen verantwoordelijk voor de staatsgreep.

Normaal persoon

In april van dit jaar werd er brand gesticht bij een van de Amsterdamse vestigingen. Een maand geleden werd de derde oprichter, die in januari opstapte bij de keten, in zijn been geschoten voor een van de restaurants in de hoofdstad.

De medewerker van HFC kan niet zeggen of de incidenten verband houden met elkaar. Hij omschrijft Kaynak als een "normaal persoon die nooit problemen had met personeel of wat dan ook".