TUI evacueert Nederlanders van Cuba

Aangepast
Orkaan Irma op Cuba AFP

Reisorganisatie TUI heeft een vliegtuig naar Cuba gestuurd om vakantiegangers op te halen die zijn gestrand door orkaan Irma. Het gaat om ruim driehonderd Nederlanders. Het is de bedoeling dat het toestel om 23.30 uur Nederlandse tijd opstijgt van de luchthaven Varadero en om 08.00 morgenochtend landt op Schiphol. Ook in de Amerikaanse staat Florida en op Curaçao is nog een aantal Nederlanders gestrand.

De Nederlanders zijn door de Cubaanse autoriteiten opgevangen en ondergebracht in verschillende hotels. De omstandigheden daar zijn "niet best", zegt TUI-woordvoerster Petra Kok. "De gebouwen zijn nog heel, en voor zover we weten zijn er geen gewonden. Maar er is niet altijd elektriciteit en het eten en drinken raakt op." Ook de communicatie met de buitenwereld verloopt moeizaam.

Reizigers die zich nu nog in bijvoorbeeld Havana bevinden, worden met bussen naar het vliegveld gebracht. Of het lukt om volgens planning op te stijgen, is nog de vraag. Meerdere reisorganisaties, waaronder ook TUI Engeland en TUI Duitsland, proberen min of meer gelijktijdig hun klanten het land uit te krijgen. Het wordt daardoor druk op de luchthaven.

Florida en Sint-Maarten

Ook in Florida zijn nog "enkele honderden" Nederlanders gestrand, zegt Kok. "Delen van Florida zijn ondergelopen, maar de situatie voor de mensen in het hotel is redelijk. De situatie daar is minder nijpend, vandaar dat we het beschikbare vliegtuig eerst naar Cuba sturen."

Maandag werd een evacuatievlucht geschrapt, omdat de luchthaven alleen toegankelijk was voor hulpverleners en nog niet voor de commerciële luchtvaart. Wanneer de reizigers uit Florida geëvacueerd kunnen worden, is nog onzeker, maar dat zal volgens TUI "zeker voor het weekend zijn".

De TUI-reizigers die op Sint-Maarten waren toen het eiland door orkaan Irma werd getroffen, zijn "bijna allemaal" in veiligheid gebracht. De meesten zitten in een hotel op Curaçao. Een KLM-vlucht die gisteren vanuit Willemstad naar Nederland zou vertrekken is 24 uur uitgesteld om zoveel mogelijk mensen de kans te geven mee te reizen. Het toestel vertrekt dinsdag om 18.20 uur lokale tijd (00.20 uur Nederlandse tijd) naar Amsterdam.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Dit is Irma's spoor van vernieling

STER Reclame