In samenwerking met
L1mburg
NOS NieuwsAangepast

Maas meestal te vies om drinkwater van te maken

De Maas is steeds vaker te vies voor drinkwaterbedrijven. Ze kunnen het water uit de rivier minder gebruiken, omdat hij te zwaar vervuild is.

In de Maas wordt op vier locaties water ingenomen. Maar als het water te vies is, wordt de waterwinning daar tijdelijk stopgezet. In 2012 waren er in totaal 130 dagen dat op een van de locaties geen water ingenomen kon worden. In 2016 was het water meestal niet meer bruikbaar: toen ging het om 312 dagen.

Zorgen

De vereniging van rivierwaterbedrijven Riwa maakt zich zorgen over de kwaliteit van het Maaswater. Er duiken steeds weer nieuwe stoffen op in de rivier, waarvoor nog geen normen zijn vastgelegd. Riwa noemt onder meer de stof GenX, die wordt geloosd door Chemours in Dordrecht.

Het drinkwaterbedrijf wil daarom dat er bij het vaststellen van lozingsvergunningen meer rekening wordt gehouden met de drinkwaterfunctie van het water. "Water winnen is niet onmogelijk geworden, maar de situatie moet niet verslechteren", zegt directeur Maarten van der Ploeg.

Kwetsbaar

De Maas is volgens Van der Ploeg kwetsbaarder dan bijvoorbeeld de Rijn, waar vorig jaar zes dagen geen water uit de rivier gebruikt kon worden om drinkwater te maken.

"De Maas is echt een regenrivier. In tijden van een lage afvoer is er een hogere concentratie verontreiniging. In de Rijn stroomt meer water, waardoor daar minder problemen zijn."

Volgens 1Limburg is de afgelopen decennia de kwaliteit van het rivierwater in algemene zin wel verbeterd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl