EU voert hulp aan Rohingya op en eist humanitaire toegang
De Europese Commissie stelt nog eens drie miljoen euro beschikbaar voor hulp aan de Rohingya-bevolking uit Myanmar. In mei was al twaalf miljoen euro toegezegd. Het geld gaat naar opvang, drinkwater, voedsel en medicijnen voor Rohingya die zijn gevlucht naar buurland Bangladesh. Ook voor Rohingya die nog in Myanmar zijn, is geld beschikbaar.
Eurocommissaris Christos Stylianides roept de regering van Myanmar op om hulp toe te laten en hamert erop dat de mensenrechten in het land gerespecteerd moeten worden. In een verklaring bedankt Stylianides de regering van Bangladesh voor het opvangen van vluchtelingen uit Myanmar.
370.000 vluchtelingen
Het aantal Rohingya dat sinds 25 augustus naar Bangladesh is gevlucht, is opgelopen tot 370.000, zegt VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Op die dag vielen gewapende Rohingya in de westelijke deelstaat Rakhine politieposten aan. Het Myanmarese leger begon daarop een grote operatie, die volgens VN-mensenrechtenchef Zeid Ra'ad al-Hussein neerkomt op etnische zuivering.
De 370.000 Rohingya komen boven op de 500.000 moslims die eerder al vanuit Myanmar naar Bangladesh waren gevlucht. Dat gebeurde onder meer na bloedige onlusten in 2012.
In het boeddhistische Myanmar, hoofdzakelijk in Rakhine, wonen meer dan een miljoen Rohingya. Zij vormen een moslimminderheid in het land. De moslims hebben in Myanmar nauwelijks rechten en worden door de regering 'Bengali' genoemd. Volgens de regering horen ze thuis in Bangladesh, ondanks het feit dat velen er al generaties lang wonen.
Premier Sheikh Hasina van Bangladesh eist dat Myanmar de honderdduizenden vluchtelingen terugneemt. Ze benadrukte dat Bangladesh slechts tijdelijk opvang biedt. Gisteren haalde ze fel uit naar de regering van Myanmar. Ze had naar eigen zeggen geen woorden voor de misdaden die in het buurland worden gepleegd.
Dorpen in brand
Aung San Suu Kyi, de Nobelprijswinnaar en voormalige dissidente die nu de belangrijkste post heeft binnen de regeringspartij, wijst kritiek op haar regering van de hand. Ze schaart zich achter het leger, dat zegt dat het optreedt tegen terroristen. Berichten dat het leger dorpen van moslims in brand steekt, worden tegengesproken. Volgens Suu Kyi probeert het leger iedereen in Rakhine te beschermen.
De opstelling van Suu Kyi heeft haar internationaal scherpe kritiek opgeleverd.