'Sint-Maarten moet over jaar weer zijn opgebouwd'

Gevolmachtigde Minister van Sint-Maarten Doran ANP

Sint-Maarten moet binnen een jaar weer op orde zijn. Dat zei gevolmachtigd minister Doran-York na een extra ministerraad in Den Haag. Het was voor het eerst dat een vertegenwoordiger van het eilandbestuur bij een raad over de orkaan Irma zat.

Doran zei na afloop dat ze er vertrouwen in heeft dat de schade snel wordt hersteld. Ze heeft het dan niet over weken of maanden. Maar in een jaar moet het wel lukken, denkt ze. "Ik ken Sint-Maarten. Ik ben er geboren en getogen. Dus ik weet dat het zal herstellen. En vlug. Daar ben ik echt optimistisch over."

Kinderen en kleinkinderen

Ze voegt daaraan toe dat ze altijd optimistisch is, en dat dat ook moet. "Want als ik u ga vertellen hoe ik me voel, dat mijn vier kinderen daar zijn en mijn kleinkinderen, dan kan ik niet eens met u praten. Maar ik heb mijn verantwoordelijkheden."

De gevolmachtigd minister deelt de kritiek op de hulp vanuit Nederland niet. "Kritiek krijg je altijd." Maar volgens haar loopt het goed en doet Nederland er alles aan om het eiland weer op de been te krijgen. Ze wijst erop dat er voorafgaand aan de orkaan al militairen naar Sint-Maarten zijn gestuurd.