Militanten van Islamitische Staat (IS) in Syrië (foto: november 2015)
NOS Nieuws

Nog geen verstekproces tegen Nederlandse jihadstrijders

Het Openbaar Ministerie moet de komende maanden nog meer moeite doen om Nederlandse jihadisten in het strijdgebied in Syrië en Irak op de hoogte te brengen dat ze in Nederland worden vervolgd. Op dit moment is het volgens de rechtbank nog te vroeg voor een inhoudelijk proces.

De beslissing van de rechtbank betekent een streep door de rekening voor het OM. Dat wilde binnen enkele maanden al inhoudelijk met het proces tegen een tiental jihadisten beginnen. De rechtbank wees ook het verzoek van het OM af voor een bevel tot gevangenneming van de verdachten.

Het OM wil alle Syriëgangers vervolgen die nog deelnemen aan de strijd aan de zijde van IS. In eerste instantie worden een tiental jihadisten voor de rechter gebracht. De rechtbank bepaalde eerder dit jaar tijdens pro forma-zittingen dat de politie nog meer moeite moest doen om die verdachten van het proces op de hoogte te brengen. De rechters hechten veel belang aan het aanwezigheidsrecht van de verdachten.

'Alles aan gedaan'

Volgens de officier van justitie heeft het OM er de afgelopen maanden alles aan gedaan om de Nederlandse jihadstrijders van het proces tegen hen op de hoogte te brengen. Er is op Facebook geadverteerd, familieleden en ex-partners zijn benaderd, maar de resultaten vallen tegen. Van enkele verdachten is ondanks alle inspanningen niet te zeggen of ze op de hoogte zijn van het proces, aldus het OM.

In eerste instantie vervolgt het OM een tiental Nederlandse jihadstrijders. Uiteindelijk wil het OM alle 190 Nederlandse strijders voor de rechter brengen. Bewijs kan worden gevonden in aangiften van familieleden en informatie op sociale media. Zo zijn er van enkele jihadisten die nu terecht staan propagandafilmpjes opgedoken van IS waarop ze met wapens te zien zijn.

Op 20 februari gaat het proces tegen de jihadstrijders verder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl