ANP

Weerplaza waarschuwt voor de eerste herfststorm van het jaar, die morgen over het land trekt. Vooral de kust krijgt te maken met zware tot zeer zware windstoten. Het KNMI heeft code oranje afgekondigd.

De storm begint vroeg in de ochtend langs de westkust, dus de ochtendspits krijgt er al mee te maken. Er kunnen windstoten voorkomen van 100 kilometer per uur. In de loop van de ochtend krijgen de noordwestkust en het Waddengebied te maken met de storm.

Rijkswaterstaat waarschuwt om in de kustprovincies niet met lege vrachtwagens, aanhangers of caravans de weg op te gaan. Automobilisten krijgen verder het advies de verkeersinformatie in de gaten te houden.

Door de storm kunnen op Schiphol minder vliegtuigen opstijgen en landen. KLM heeft zestig Europese vluchten geannuleerd. De reizigers worden volgens de luchtvaartmaatschappij geïnformeerd en omgeboekt. Schiphol raadt ook passagiers van andere luchtvaartmaatschappijen aan rekening te houden met vertragingen.

Weerplaza meldt dat de meeste wind op de Waddeneilanden tussen 11.00 en 16.00 uur verwacht wordt, met windstoten die kunnen uitschieten tot 120 kilometer per uur. "Dat het daar een paar uur flink tekeer zal gaan, lijkt zeker", zegt meteoroloog Michiel Severin. In het noorden kan het tot aan het begin van de avond nog flink waaien.

Er kunnen takken op wegen waaien en mogelijk hier en daar bomen omvallen. Dat komt doordat er de afgelopen tijd relatief veel regen is gevallen en de grond losser is dan normaal. Ook wijst Weerplaza erop dat de bomen nog veel bladeren hebben, waardoor ze meer wind vangen.

Behalve de Waddeneilanden krijgen Friesland, Flevoland, Noord-Holland, het westen van Zuid-Holland en het IJsselmeer te maken met de zwaarste windstoten. In de rest van het land wordt het "onstuimig", maar daar zal de overlast beperkter zijn.

STER reclame