EPA
NOS NieuwsAangepast

Levenslang geëist tegen Duitse neonazi Beate Zschäpe

Het Duitse Openbaar Ministerie heeft levenslang geëist tegen Beate Zschäpe, vanwege haar rol in een tiental moorden door de neonazistische groepering NSU. Volgens de openbaar aanklager maakte Zschäpe deel uit van de Nationaal-socialistische Ondergrondse (NSU) die tussen 2000 en 2007 acht Turken, een Griek en een Duitse politieagente vermoordde. Ook is de groep verantwoordelijk voor twee bomaanslagen in Keulen met tientallen gewonden, en voor een aantal roofovervallen.

"Voor elke afzonderlijke moord is deze straf passend", zei de openbaar aanklager in de rechtbank van München. Zschäpe deelde met haar metgezellen fanatieke nazi-ideeën en terroriseerde immigranten in Duitsland door willekeurig mensen van buitenlandse afkomst te vermoorden, aldus de aanklacht.

Enig overgebleven

Zschäpe (42) is het enige nog levende lid van de harde kern van de organisatie; de twee andere leden pleegden zelfmoord toen de politie de NSU in 2011 wist te ontmaskeren. Ze heeft steeds tegengesproken dat ze bij de moordpartijen was betrokken, en schilderde zichzelf af als een meeloper die onder invloed stond van de andere twee.

Het OM maakte duidelijk daar niets van te geloven, en kenschetste haar als een ijskoude vrouw voor wie een mensenleven geen waarde heeft.

Het NSU-proces heeft vier jaar geduurd, en er zijn ruim 600 getuigen gehoord. Zschäpe zweeg drieënhalf jaar over haar rol in de NSU. Bijna een jaar geleden zei ze in de rechtszaal dat ze het rechts-extremisme heeft afgezworen. Ze voegde eraan toe dat ze zich moreel verantwoordelijk voelt voor het feit dat ze haar metgezellen niet van de moorden heeft weerhouden.

Naast Zschäpe staan nog vier ondergeschikte aanhangers van de NSU terecht. Een uitspraak wordt binnen enkele maanden verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl