Minister-president Rutte en vice-premier Asscher ontvangen in 2016 in Den Haag de medaillewinnaars van de Olympische Spelen
NOS Nieuws

SCP: Nederlandse topsport dreigt internationaal weg te zakken

De Nederlandse topsport gaat het internationaal steeds moeilijker krijgen. Top 10-noteringen in het algemeen klassement van de Olympische en Paralympische Spelen dreigen uit het zicht te raken. Dat voorspellen het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) in hun Sport Toekomstverkenning voor 2030.

Nu nog schurkt Nederland aan tegen de tien best presterende sportlanden ter wereld. In het algemeen medailleklassement van de Olympische Zomerspelen van Rio de Janeiro in 2016 werd Nederland elfde; de paralympiërs schopten het tot de zevende plek. In Londen (2012) behaalde Nederland respectievelijk plek dertien en tien. Bijzondere prestaties voor een land dat qua inwonertal en grootte van de economie op de 65ste en 24ste plek staat van de landenlijst.

Sportprestaties worden volgens onderzoekers van het SCP voor de helft bepaald door de economie en het aantal inwoners van het land. Kennis en begeleiding van sporters bepalen de andere helft. Nederland doet het op dat gebied goed, maar wordt volgens het rapport op de hielen gezeten door opkomende economieën. Die maken een grotere economische groei door, waardoor er meer ruimte komt voor investeringen in sport en talentontwikkeling.

Leegloop sportverenigingen?

Ook het ledental van sportverenigingen - de broedkamers van het sporttalent - gaan landelijk mogelijk afnemen, voorspelt het SCP. Dat was jarenlang stabiel, maar het SCP verwacht dat de aantallen dalen: door vergrijzing, een groeiende voorkeur voor individueel sporten en niet-westerse migratie. Niet-westerse migranten sporten volgens het SCP over het algemeen wat minder.

Dit alles is nog wel een voorspelling. De terugval wordt mogelijk afgeremd door positieve factoren als een verdere professionalisering en de bijdragen van de Nederlandse overheid aan een topsportklimaat. Ook recente financiële tegenvallers zoals verminderde inkomsten uit de Lotto en terugtrekkende particuliere sponsors, vanwege dopingaffaires, zijn mogelijk maar van korte duur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl