Een vrouw roeit naar haar huis in de stad Jacksonville in Florida
NOS NieuwsAangepast

Wekdienst van 12 september: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen! Het wordt wisselvallig vandaag, al zal het vaker bewolkt dan zonnig zijn. Hier en daar kan een enkele bui vallen. Het wordt 15 tot 17 graden. Morgen kan het erg onstuimig weer worden.

Wat heb je gemist?

Driekwart jongeren misbruikt en uitgebuit bij vlucht uit Afrika

Ruim driekwart van de jongeren die via Libië naar Europa willen reizen, wordt misbruikt, mishandeld of uitgebuit. Ze kunnen de bootreis vanuit Afrika vaak alleen betalen door dwangarbeid en worden daarbij opgesloten, geslagen en seksueel misbruikt.

De cijfers komen uit een rapport van Unicef en de Internationale Organisatie voor Migratie van de Verenigde Naties. Daaruit blijkt dat vooral kinderen en jongeren van onder de 25 jaar slachtoffer zijn. Jongeren met een lage opleiding zijn extra kwetsbaar.

West-Afrikaanse vluchtelingen in Libië na een mislukte tocht richting Europa

Dodental door orkaan Irma in de VS opgelopen

De orkaan Irma heeft meer Amerikaanse slachtoffers geëist dan tot nu toe werd gedacht. In de staat Georgia blijken drie mensen om het leven te zijn gekomen, in South Carolina één. In Florida staat het dodental nu op zes.

Irma raasde gisteren over het zuidwesten van de Verenigde Staten en richtte een enorme ravage aan. In Florida werd een man geëlektrocuteerd door een hoogspanningskabel die naar beneden kwam door de harde wind. Een vrouw in Georgia kwam op haar oprit terecht onder een omvallende boom. Anderen kwamen om het leven door auto-ongelukken en overstromingen na de storm.

Ravage in Florida door Irma

Nieuwe, niet erg strenge, VN-sancties tegen Noord-Korea

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft eensgezind besloten tot nieuwe sancties tegen Noord-Korea vanwege het kernwapenprogramma. De maatregelen zijn een afgezwakt compromis.

Noord-Korea mag van de VN-landen nog maar twee miljoen vaten olie importeren en er geldt vanaf nu een verbod op de export van textiel uit het land. Ook mogen lidstaten geen nieuwe werkvergunningen meer geven aan Noord-Koreanen.

De Verenigde Staten hadden liever strengere sancties gezien, maar China en Rusland dreigden die tegen te houden.

Deal tussen PETA en 'maker' apenselfie

De soap over de rechten van een selfie van een makaak, lijkt beëindigd. De Amerikaanse milieuorganisatie PETA en natuurfotograaf David Slater steggelden lange tijd over de rechten van de foto, maar hebben nu een schikking getroffen.

De partijen konden het niet eens worden over de foto die een Indonesische aap van zichzelf maakte op het eiland Sulawesi. Het dier gebruikte daarvoor de camera van Slater, die vond dat hij daarom de rechten had. Maar volgens PETA moest de aap zelf ook profiteren.

Slater zal nu 25 procent van de opbrengsten van de foto doneren aan liefdadigheidsprojecten voor makaken in Indonesië.

De selfie die de makaak maakte

Verder vandaag...

Inwoners uit Oost-Nederland bieden vanmiddag tienduizenden handtekeningen aan bij de Tweede Kamer. Ze zijn tegen de vliegroutes van het vernieuwde Lelystad Airport. De inwoners vrezen geluidsoverlast als er vanaf 2019 veel vliegtuigen van en naar Lelystad vliegen.

Franse werknemers gaan de straat op uit protest tegen de hervormingen die president Macron wil doorvoeren. Daardoor zouden bedrijven bijvoorbeeld meer vrijheid krijgen bij het aannemen en ontslaan van personeel. De vakbonden zijn het niet eens met de aangekondigde maatregelen.

De Champions League gaat van start. Er staat meteen een kraker op het programma, want FC Barcelona speelt tegen Juventus. De wedstrijd, een herhaling van de kwartfinale van vorig jaar, begint om 20.45 uur.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl