Dodental door Irma opgelopen tot 46, zeker 11 doden in de VS

Aangepast
Ravage in Florida door Irma EPA

Ook in de Verenigde Staten heeft orkaan Irma slachtoffers gemaakt en een ravage aangericht. In de staat Florida zijn voor zover bekend zes doden gevallen. In Georgia waren dat er drie en in South Carolina één. Het dodental van de orkaan ligt met de Amerikaanse doden op 46.

Irma ging zondag aan land in Florida als een orkaan van de vierde categorie en zwakte gisteren in kracht af tot een tropische storm. Op de Florida Keys liggen de boten, caravans en daken van huizen over straat. Ook zijn de wegen naar het vasteland grotendeels geblokkeerd. Inwoners mogen vandaag terugkeren naar delen van de Keys.

Het is nog niet duidelijk hoe groot de schade er precies is. Het bedrijf AIR, dat werkt in opdracht van verzekeringsmaatschappijen, denkt dat Irma alleen al in Florida tussen de twintig en veertig miljard dollar aan schade heeft veroorzaakt.

Overstromingen

Onder meer in Jacksonville, Miami en Naples waren zware overstromingen. In Miami vielen twee hijskranen om en zijn veel wegen nog onbegaanbaar. De autoriteiten in Jacksonville proberen nog altijd mensen te evacueren uit de laaggelegen gedeelten van de stad die zijn ondergelopen.

1/3Overstroming in Naples, Florida AFP
2/3Veel straten in Jacksonville staan nog onder water AFP
3/3Beschadigde boten in de haven van Miami AFP

In Tampa, waar verwacht werd dat Irma een spoor van vernieling zou trekken, lijkt de schade mee te vallen. De orkaan had al aan kracht ingeboet voor de stad werd bereikt. Wel zijn de daken van tientallen woningen beschadigd. Mensen die in de buurt van het water wonen, hebben wel waterschade.

Het is nog niet duidelijk hoeveel doden er precies zijn gevallen in de VS, mede door de slechte communicatie als gevolg van stroomuitval die zeker zeven miljoen huizen heeft getroffen. In Winter Park, in de buurt van Orlando, is een man geëlektrocuteerd door een hoogspanningslijn die naar beneden kwam. Een vrouw kwam om het leven toen ze met haar SUV in de storm verongelukte.

Georgia

Onder de drie doden in Georgia is een vrouw die op haar oprit geraakt werd door een omvallende boom. In het zuidwesten van Georgia is het lichaam gevonden van een 62-jarige man tussen het puin op het dak van zijn schuur. In Atlanta moest de drukste luchthaven van de wereld honderden vluchten annuleren vanwege de orkaan.

Het NHC, National Hurricane Center, voorspelt dat Irma zich over het zuidwesten van Georgia en Alabama verplaatst. De orkaan is inmiddels afgezwakt tot een tropische depressie.

Niet meer zo groen

Dat het Caraïbisch gebied zwaar getroffen is, laat de NASA zien met luchtfoto's. Op de satellietbeelden is te zien dat de eilanden niet meer zo groen zijn als voor de orkaan. De tropische vegetatie is door de wind weggerukt. Ook kan zout in het zeewater ertoe hebben geleid dat de bladeren zijn verdroogd.

NASA
@NASA
The destruction of Hurricane #Irma can be seen from space after the storm turns several Caribbean islands brown: https://t.co/oTZjRgmdmN
1 jaar geleden

STER Reclame