Kangoeroes
NOS Nieuws

'Australiërs moeten vaker kangoeroe eten'

Australiërs moeten wat vaker een stukje kangoeroevlees klaarmaken in plaats van het traditionele lams- of runderlapje. Op die manier wordt het aantrekkelijker om op de dieren te jagen en blijven ze niet liggen op de plek waar ze zijn geschoten om daar weg te rotten.

Een oproep aan Australiërs om vaker kangoeroe te eten is niet onomstreden, aangezien het buideldier het nationale symbool is van het kleinste continent op aarde. Toch is er reden voor, want het aantal kangoeroes is de laatste jaren geëxplodeerd van 27 miljoen in 2010 tot bijna 45 miljoen vorig jaar.

De forse toename wordt enerzijds veroorzaakt doordat het in Australië al jaren flink regent en er een enorme hoeveelheid voedsel beschikbaar is. Daarnaast zijn de natuurlijke vijanden van kangoeroes bijna verdwenen van het Australische continent.

Kangoeroebiefstuk

Daarom roepen sommige ecologen en grootgrondbezitters de Australiërs op om eens wat vaker kangoeroebiefstuk te eten of soep te trekken van kangoeroestaarten.

De vele kangoeroes zijn een probleem in Australië. Ze vreten het land leeg en bedreigen de oogst. Volgens biologen staat de biodiversiteit op het continent op het spel.

In veel staten mag weliswaar gejaagd worden op de kangoeroe, maar veel quota worden niet gehaald omdat een dode kangoeroe voor een jager te weinig oplevert.

Huid en botten

De huid en de botten worden soms gebruikt voor andere producten, maar door gebrek aan vraag wordt het vlees van de kangoeroe niet geconsumeerd.

Dat is jammer, zeggen culi's en diëtisten, want kangoeroevlees is mager en de dieren produceren minder broeikasgassen dan bijvoorbeeld de vleeskoeien die op boerderijen worden gehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl