Thierry Baudet
NOS NieuwsAangepast

Vloeistof onder voordeur Baudet 'behoorlijk agressieve daad'

"De agressie wordt niet fysiek op de persoon geuit, maar in iemands levenssfeer indringen vind ik pittig", zegt Ruud Jongedijk over de stinkende vloeistof die onder de voordeur van Tweede Kamerlid Thierry Baudet naar binnen is gespoten. Jongedijk is psychiater en medisch directeur bij Stichting Centrum '45.

"Hoewel het niet om een doodsbedreiging gaat, vind ik het toch een behoorlijk agressieve daad. Er zijn andere manieren om te laten zien dat je het ergens niet mee eens bent."

Afgelopen weekend was de voordeur van de fractievoorzitter van Forum voor Democratie ook al doelwit van een actie. Donderdag gebeurde dat ook, toen werd de actie geclaimd door het Radicaal Anarchistisch Feministsich Front.

Aanvallen op politici

Het is niet uniek dat politici in meer of mindere mate belaagd of bedreigd worden. Een recent voorbeeld is Alexander Pechtold (D66), die kreeg in 2015 doodsbedreigingen aan zijn adres en kwam daarmee naar buiten. Halbe Zijlstra (VVD) en Sybrand van Haersma Buma (CDA) ontvingen kogelbrieven. En Geert Wilders wordt al jarenlang beveiligd.

"De meeste politici kunnen wel tegen een stootje, maar aantasting van de persoonlijke levenssfeer blijft bedreigend", zegt Jongedijk. "Baudet is beginnend politicus. Ik zou tegen 'm willen zeggen: zorg dat je mensen om je heen hebt op wie je terug kan vallen, met wie je kunt praten."

"Sommige mensen trekken zich terug en isoleren zich om in hun eentje het probleem te verwerken of te vermijden. Dat is een schadelijke reactie, omdat het later kan zorgen voor problemen zoals psychische en lichamelijke stressreacties."

Ik vind het zo naar voor mijn bovenbuurvrouw.

Thierry Baudet

In een reactie noemt Baudet zelf enkel de buurvrouw met wie hij de voordeur deelt. "Ik vind het zo naar voor mijn bovenbuurvrouw. Ze is op leeftijd en voor haar is het een enorme klap." Het Kamerlid heeft aangifte gedaan van beide incidenten.

De Wethoudersvereniging, die lokale bestuurders bijstaat in dergelijke situaties, noemt dat verstandig. "Het is het op zijn minst waard om het incident te laten onderzoeken door de politie", zegt plaatsvervangend directeur Jeroen van Gool. Daarmee hoopt de vereniging dat toekomstige incidenten kunnen worden voorkomen.

"Het maakt niet uit of je iemand in zijn of haar gezicht met de dood bedreigt, of op een platform waarvan je denkt dat niemand het leest: het is altijd een strafbare uitspraak. Het hoeft maar een halve zool te zijn die uiteindelijk de daad bij woord voegt."

Stilhouden

De vereniging maakt zich zorgen om bedreigingen. "Politici brengen het nieuws over bedreigingen vaak niet naar buiten, omdat ze denken dat het toch niets uitmaakt", zegt Van Gool. "Of ze denken dat het door het te bespreken alleen maar erger wordt. Maar ze moeten het niet voor lief nemen, want het is hartstikke kwalijk en een inbreuk op de democratische rechtsstaat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl