De gemeente Amsterdam wil af van standaard verspreiding van folders
NOS NieuwsAangepast

Folderaars naar rechter om ja-ja-sticker Amsterdam

De gemeente Amsterdam en drie partijen uit de folderbranche staan tegenover elkaar in de rechtbank, omdat Amsterdam inwoners vanaf volgend jaar zelf wil laten aangeven dat ze folders willen ontvangen.

Dus in plaats van een nee-nee-sticker als je geen folders wilt, moet je een ja-ja-sticker plakken als je ze wél wilt krijgen. Die sticker moet je zelf aanvragen. Doe je dat niet, dan krijg je dus ook geen reclame door de bus.

De gemeente hoopt hiermee papierverspilling tegen te gaan. Maar de drukwerkbranche is boos om het omkeren van de bestaande situatie. Daarom hebben brancheorganisaties MailDB, Netwerk VSP en Koninklijk verbond van Grafische ondernemingen de gemeente voor de rechter gesleept.

Banenverlies

Volgens de gemeente Amsterdam ontvangen mensen zonder sticker gemiddeld 34 kilo aan folders per jaar en wordt heel veel daarvan niet gelezen. Door de huidige situatie om te draaien hoopt de gemeente 1,8 miljoen kilo papier per jaar te besparen.

Advocaat Tom Barkhuysen van de folderbranche denkt niet dat de hoeveelheid papier zal afnemen. Veel mensen hebben volgens hem een nee-ja-sticker en ontvangen wel huis-aan-huisbladen. Uit deskundigenonderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de brancheorganisaties blijkt volgens hem dat die bladen dikker zullen worden, omdat de adverteerders daarin hun heil zoeken.

Ook MKB-Nederland is niet blij met de maatregel. Vorig jaar waarschuwde de branchevereniging dat deze maatregel banen kost. De vereniging verwacht dat veel mensen geen ja-ja-sticker op hun deur zullen plakken. Daardoor kunnen kleinere ondernemingen hun klanten niet meer bereiken met aanbiedingen.

MailDB denkt verder dat de maatregel 2500 bezorgers in Amsterdam hun bijbaan kan kosten.

Uitstel

Amsterdam heeft de invoering van de ja-ja-sticker uitgesteld. Nu hoopt de folderbranche dat de rechter er een streep door zet.

Barkhuysen zegt: "Het huidige systeem kan ook helemaal niet alleen in Amsterdam worden aangepast, dat zou de landelijke politiek moeten aanpassen."

De gemeente stelt juist dat bij mensen die geen sticker hebben alsnog veel folders ongelezen in de prullenbak verdwijnen. Ook in andere gemeenten in Nederland wordt gesproken over een verandering van het reclamefolderbeleid. Voorlopig is Amsterdam de enige gemeente waar het stadsbestuur de plannen goedgekeurd heeft.

De uitspraak van de rechter is op 8 november.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl